Zboží z židovských osad bude v EU jasně označeno. Styďte se, vzkázal Netanjahu

Evropská komise schválila pokyny k jasnému označování zboží pocházejícího ze židovských osad. Ačkoli se opatření připravovalo několik let, Jeruzalém je označuje za diskriminační a politické rozhodnutí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Evropské unii vzkázal, že by se za sebe měla stydět. Izraelské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance EU Larse Faaborga-Andersena a oznámilo, že na protest přeruší několik probíhajících jednání s EU.

Netanjahu, který je nyní na návštěvě Washingtonu, rozhodnutí komise označil za „pokrytecké“. Jde podle něj o dvojí metr vzhledem k tomu, že EU nepodniká podobné kroky v souvislosti s jinými územními konflikty jinde ve světě. „Evropská unie by se za sebe měla stydět,“ rozhořčil se Netanjahu. „Odmítáme přijmout fakt, že se Evropa zaměřila pouze na stranu, která je terčem teroristických útoků,“ dodal premiér.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon řekl, že rozhodnutí „nepomůže postoupit k politickému řešení izraelsko-palestinského konfliktu“ a posílí radikální kruhy, které podporují bojkot Izraele a upírají mu právo na existenci. Ministerstvo zahraničí následně oznámilo, že vláda na protest přeruší několik probíhajících jednání s Evropskou unií. „Nemůžete se účastnit jednání o tom, co se děje na Blízkém východě, když vydáváte tak extrémní rozhodnutí, jako je označování produktů... a bojkotujete nás,“ uvedla náměstkyně ministra Cipi Chotoveliová. Podle mluvčího ministerstva půjde o dočasné přerušení pravidelných diskuzí týkajících se situace na Blízkém východě, lidských práv i mezinárodních institucí.

Naopak Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) označila rozhodnutí Evropské komise za správný krok, který však není dostatečný. „Produkty související s válečným zločinem musejí být zakázány, nikoli jen označeny,“ uvedla OOP na Twitteru. Krok uvítal i vysoký člen OOP Saíd Irikát. Jak uvedl, jde o „významný posun směrem k absolutnímu bojkotu izraelských osad, které jsou vystavěny nelegálně na okupovaných palestinských územích“.

Komise: Jde o technické, ne politické téma

Komise rozhodla, že zboží pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůže být v EU prodáváno jako vyrobené v Izraeli. „Okupované území není součástí svrchovaného státu Izrael, takže zboží z něj nelze označovat jako vyrobené v Izraeli,“ citoval server Ynet nejmenovaný zdroj z Evropské komise. Podle zveřejněných propozic bude na etiketách produktů výslovně uveden výraz „židovská osada“. Komise na to Izrael předem upozornila s tím, že jde o „technické, nikoliv politické téma“.

Úsilí o jasné značení zboží pocházejícího z židovských osad bylo v roce 2013 na žádost amerického ministra zahraničí Johna Kerryho pozastaveno. Letos v dubnu o zavedení značek požádalo 16 unijních zemí, Česká republika mezi nimi nebyla.

Židovská osada Har Homa na Západním břehu Jordánu
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Evropská unie neuznává přítomnost Izraelců na západním břehu, na Golanských výšinách ani ve východním Jeruzalémě jako legální. Izrael tato území obsadil za války v roce 1967 a jejich další osud měl být součástí rozhovorů s Palestinci a Syřany, které však zkrachovaly. Izrael s Palestinci v 90. letech pouze vyjednal dohodu o částečné autonomii, takže část území západního břehu Jordánu je pod kontrolou palestinské samosprávy. Izrael však na části tohoto území stále rozšiřuje své osady, ve kterých žije přes 300 tisíc Židů.

Vydáno pod