Revoluční objev? V Jižní Africe našli nový druh předchůdce člověka

Vědci našli v jihoafrické jeskyni části patnácti koster dosud neznámého předchůdce člověka. Podle studie publikované v odborném časopise Elife byli tito jedinci schopni udržovat rituály. Experti mluví o „primitivním člověku“ a pojmenovali ho Homo naledi. Podle nich jde o přelomový objev, který změní představy o našich předcích.

Vědci, kteří pračlověka v pohřební komoře objevili, zatím nebyli schopni zjistit, kdy žil. Profesor Lee Berger serveru BBC News řekl, že odhaduje stáří pozůstatků na tři miliony let. Homo naledi by podle něj mohl představovat jakýsi most mezi primitivnějšími primáty a člověkem. „Mysleli jsme si, že jde o jednu fosilii, ale nakonec se ukázalo, že jde o několik koster,“ podotkl Berger.

Po 21 dnech bádání jsme zjistili, že jsme objevili největší množství částí koster předchůdce člověka v historii afrického kontinentu. Je to mimořádná zkušenost.
Lee Berger
vědec

Kostry patří mužům, ženám i dětem. „Zjistíme všechno - kdy byly děti po narození odstaveny, jak rychle se vyvíjely, i rozdíly mezi muži a ženami v každém stadiu vývoje od narození až do smrti,“ konstatoval Berger.

Kosterní pozůstatky - Homo naledi
Zdroj: ČTK/AP/Robert Clark

Homo naledi se podle vědců nepodobá žádnému primitivnímu člověku nalezenému v Africe. Má malý mozek – podobně jako gorila – a málo rozvinutou pánev či ramena. Člověku se naopak podobá tvarem lebky, relativně malými zuby a dlouhýma nohama.

Podle profesora Chrise Stringera z přírodovědného muzea jde o „velmi důležitý objev“. „Je zřejmé, že v různých částech Afriky existovala celá řada předchůdců lidí, pouze jeden druh ale nakonec přežil a vyvinul se z něj člověk,“ poznamenal expert.

Nový objev má dokázat abstraktní myšlení u našich prapředků (zdroj: ČT24)