Slavné pláže se barví do černa. Santa Barbara hlásí stav nouze

Los Angeles – Americký stát Kalifornie vyhlásil stav nouze kvůli rozsáhlému úniku ropy do oceánu. Příčinou je havárie podzemního ropovodu poblíž pláže v Santa Barbaře. Ropná skvrna může podle úřadů dosahovat 14 kilometrů podél pobřeží a stále se rozšiřuje.

Záchranáři začali rozmisťovat ve vodě norné stěny, aby zabránili dalšímu šíření skvrny, a ropu sbírají za pomoci hladinových sběračů. Další čety, oblečené v bílých ochranných oděvech, čistí písek a skály. Zaměřují se především na místa, kde hnízdí ptáci. Vyhlášení stavu nouze podle Browna „umožní státu mobilizovat všechny dostupné zdroje“. 

Pláž Refugio State
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ropovod vede pod zemí souběžně s pobřežní dálnicí. V úterý nečekaně praskl a ropa tekla průrvou až do moře. Unikala několik hodin. Podle společnosti Plains All American Pipeline, která poškozený ropovod provozuje, mohlo vytéci až 400 tisíc litrů ropy, což je pětkrát více oproti původním předpokladům. Z tohoto množství se k pobřeží u pláže Refugio State Beach dostalo zhruba 80 tisíc litrů. Ropovod je nyní uzavřen. 

Ropná havárie u kalifornské Santa Barbary
Zdroj: ČT24/Reuters

Ekologické organizace už varovaly před možnými dlouhodobými následky této havárie. „Je důležité si uvědomit, že tento pruh kalifornského pobřeží je jedinečný. Je krásný a neposkvrněný. Proto je havárie více než nepříjemnost, je to prostě katastrofa. Bereme to velmi vážně,“ řekla televizi NBC Doreen Farrová z dozorčí rady okresu Santa Barbara. Spojené státy přitom čeká prodloužený sváteční víkend a na oblíbené pláže u Santa Barbary se podle agentury AFP chystaly tisíce lidí. 

Kalifornie bojuje s únikem ropy (zdroj: ČT24)

Santa Barbara byla i dějištěm nejhorší ropné havárie v dějinách USA. V roce 1969 uniklo po výbuchu vrtné plošiny do oceánu několik milionů litrů ropy. Úterní incident je v Santa Barbaře nejhorší za posledních 20 let.