První teplokrevná ryba: Rychlý predátor se skvělým zrakem

New York – První teplokrevnou rybu na světě objevili američtí vědci z Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA). Leskyně na rozdíl od dalších ryb vytváří při plavání teplo, které po celou dobu distribuuje po celé struktuře těla pomocí zvláštních cév. Má rovněž speciální mechanismus na udržení tepla.

Podle vědců jsou tepelné ztráty u leskyně minimalizovány zvláštními „protiproudými výměníky tepla“ v jejích žábrách. Ty jí umožňují udržet teplotu svého těla o mnoho stupňů vyšší, než je teplota okolní vody. Podle biologů nebylo nikdy předtím nic podobného v žábrách ryb k vidění. Ačkoli některé ryby, včetně žraloků, mohou oteplovat své svaly, je to jen dočasný jev. Celotělová teplokrevnost je to, co odlišuje savce a ptáky od ryb a plazů.

Leskyně má tvar podobný zploštělému disku a jasně červené ploutve. Dorůstá délky až dvou metrů a může vážit až 80 kilogramů. Je to osamělá ryba, nikdy se nepodařilo ulovit více exemplářů najednou a nachází se ve všech oceánech vyjma polárních moří. V chladu a tmě hlubokého moře je podle vědců jasnou výhodou být teplokrevný a moci se pohybovat mnohem rychleji než další živočichové, protože tak lze lépe ulovit potravu i utéct před predátorem.