Ve 116 letech zemřela Gertrude Weaverová, nejstarší člověk světa

Little Rock (USA) - Ve věku 116 let a 276 dní zemřel v pondělí nejstarší člověk světa - Američanka Gertrude Weaverová. Toto prvenství rodačka ze státu Arkansas držela pouze necelý týden od 1. dubna, kdy zemřela 117letá Japonka Misao Okawaová. Pomyslnou „štafetu“ po Weaverové nyní přebírá Američanka Jeralean Talleyová, která 116. narozeniny oslaví 23. května.

Úmrtí Weaverové potvrdilo sanatorium ve městě Camden v jižním Arkansasu, kde seniorka v poslední době žila. Podle starostky města Marie Trisolliniové Weaverová působila ještě minulý týden relativně čile. Ústav i obyvatelé Camdenu už prý plánovali oslavu jejích 117. narozenin, na něž seniorka plánovala pozvat i prezidenta Baracka Obamu.

Weaverová byla sedmou ověřenou nejdéle žijící osobou na světě vůbec a třetím nejstarším obyvatelem Spojených států v historii. Ve světových statistikách je vedena jako nejdéle žijící osoba Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v srpnu 1997 ve 122 letech. Nejdéle žijícím mužem byl Japonec Džiróemon Kimura, jenž zemřel v červnu 2013 ve věku 116 let.

Nejstarší obyvatelkou světa se nyní znovu stává Američanka Jeralean Talleyová, která se narodila 23. května 1899 ve státě Georgia. Ta byla vedena od roku 2013 jako nejstarší žijící Američanka, později ale organizace Gerontology Research Group zabývající se mapováním dlouhověkých lidí zjistila, že právě Gertrude Weaverová byla starší.