Mečiar prý za socialismu donášel na Dubčeka

Bratislava - Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar měl za komunismu donášet tajné policii na Alexandra Dubčeka, prvního muže KSČ z časů Pražského jara. S odvoláním na archivní dokumenty to uvádí slovenský Denník N. Mečiar v minulosti spolupráci se Státní bezpečností (StB) popřel.

Případ otevřely archivní materiály z počátku devadesátých let. Tehdejší policejní vyšetřování se zabývalo krádeží tajných spisů z pobočky StB v Trenčíně a o Mečiarově donašečství hovořili svědkové, které vyslýchal vyšetřovatel. Věc je o to pikantnější, že podle slovenského listu byl ze zmizení dokumentů podezřelý právě Mečiar, jenž těsně po Sametové revoluci díky Dubčekovi obsadil post ministra vnitra.

Po sovětské okupaci v srpnu 1968 byl Alexandr Dubček, hlavní tvář obrodného procesu 60. let, husákovskému režimu nepohodlný a StB ho permanentně sledovala i po nuceném odchodu z politiky. Na bývalého generálního tajemníka KSČ měl Mečiar tajné policii donášet v době, kdy pracoval jako právník v podniku Skloobchod. Přístup k Dubčekovi Mečiarovi zaručoval jeho kamarád – a Dubčekův švagr – Vladimír Krajči, uvádí Denník N.

Komunistická policie: O Dubčekovi jsme věděli všechno

„Věděli jsme o všem, co se osoby Dubčeka v okrese Trenčín týkalo,“ vypověděl v lednu 1992 Ján Patrnčiak, bývalý okresní náčelník SNB. „Na poradách jsem zpravidla neměl důvod ptát se majora Chlebana (šéfa trenčínské StB) na zdroj jeho informací, a proto jsem se ho neptal ani v případě Dubčeka. Bylo mi jasné, že zdrojem je Vladimír Mečiar.“

Estébáckou minulost Mečiara v rozhovoru počátkem devadesátých let potvrdil i Leonard Čimo, Mečiarův kolega z podniku Skloobal. „Řekl mi, že se ho estébáci ptají na všechny skutečnosti, které ví o osobě Alexandra Dubčeka a jeho rodině. Potom dodal, že musí mít u StB zřejmě velkou důvěru, když se ho ptají na tak významnou osobu.“

Mečiar spolupráci vždy popíral

O spolupráci Mečiara s StB se spekuluje od pádu komunismu v Československu. Svazek na Mečiara coby kandidáta tajné spolupráce s krycím jménem Doktor byl založen v roce 1985. Ze zachovalých dokumentů ale není zřejmé, zda Mečiar s tajnou policií spolupracoval vědomě. Podle listu osoba vedená v kategorii kandidáta tajné spolupráce nemusela o údajné spolupráci s StB vědět. Mečiar, který ve vysoké politice již nepůsobí, v minulosti opakovaně tvrdil, že s StB nespolupracoval a že na Dubčeka nedonášel.

Svědkové ve výpovědích upozorňovali i na údajný vztah Mečiara s příslušníky sovětské tajné služby KGB. Údajně měl být angažován při ochraně sovětských vojenských objektů v Nemšové, kde Skloobchod působil. List připomněl, že Mečiar v minulosti prohlásil, že s KGB neměl nic společného.