Na Madagaskaru žila v druhohorách skoro půlmetrová žába

Washington - Američtí a britští vědci objevili na Madagaskaru fosilii možná největší žáby, jaká kdy existovala. Tato "ďábelská žába", která žila před 65 až 70 miliony let, se zřejmě živila dinosauřími mláďaty. Informoval o tom článek týmu vědců otištěný v odborné revue Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vědci ji také pojmenovali Beelzebufo ampinga - podle řeckého beelzebub
(ďábel) a latinského bufo (žába). Ampinga znamená štít a odkazuje na
součást její anatomie připomínající brnění.

Beelzebufo byla přes 40 centimetrů dlouhá a vážila asi 4,5 kilogramu. Byla větší než jakákoli dnes žijící žába a možná byla největším žabím druhem,
jaký kdy žil, uvedl paleontolog David Krause ze Stony Brook University ve státě New York.

Žába byla robustně stavěná, měla širokou tlamu a velmi silné - zřejmě
bezzubé - čelisti. "Je možné, že žrala ještěrky, savce a menší žáby - a
vzhledem ke svým rozměrům - i čerstvě narozené dinosaury," řekl Krause. Při výzkumu spolupracoval s paleontoložkou Susan Evansovou z londýnské University College.

Podle vědců byla beelzebufo zřejmě příbuzná s druhy žab, které dnes žijí v Jižní Americe a mají rovněž výrazně velkou tlamu. Některé mají na hlavě růžky, zřejmě jako měla i beelzebufo.

Toto příbuzenství je podle vědců dalším důkazem podporujícím teorii, podle níž byl Madagaskar spojen s tehdy mnohem teplejší Antarktidou a s Jižní Amerikou.

Největší druh dnes žijící žáby v západní Africe dosahuje délky 32 centimerů a váhy 3,3 kilogramu. První žáby se objevily asi před 180 miliony let a stavba jejich těla se v zásadě nezměnila. Beelzebufo žila v druhohorách v období křídy na konci éry dinosaurů.

Beelzebufo nicméně není největším obojživelníkem v dějinách Země. V
prvohorním období permu před 250 miliony let žil například krokodýlovi
podobný Prionosuchus, který dorůstal délky až devíti metrů.