Na Marsu kdysi byly řeky a jezera

Washington - Z minerálů objevených na povrchu Marsu lze usuzovat, že byla planeta kdysi pokryta jezery, řekami a dalšími vodními plochami. Američtí vědci přišli s touto zprávou ve středu, zhruba měsíc poté, co sonda Phoenix objevila na Marsu led. Stopy po přítomnosti vody mohou znamenat, že byly kdysi klimatické podmínky na Marsu příznivé pro vznik a rozvoj života.

„Nálezy jsou opravdu vzrušující, nacházíme totiž desítky míst, kde mohou přístávat budoucí vesmírné mise, aby zjistily, jestli byl Mars kdysi obyvatelný, a nalezly stopy dávného života,“ sdělil médiím výzkumník John Mustard z Brown University v Providence v americkém státě Rhode Island, který se na výzkumu podílel.

Existence minerálů na Marsu byla objevena spektrometrem a dalšími výzkumnými nástroji na palubě Americké kosmické sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Závěry vědců souhlasí s předchozími zjištěními sondy Phoenix. Ta nalezla na povrchu Marsu nejen led, ale také alkalickou zeminu, která mohla podporovat rozvoj života na planetě.