Gruzie a Rusko se přou o humanitární koridory, Abcházie vyhlásila mobilizaci

Tbilisi - Kolem humanitárních koridorů, kterými by jihoosetinskou metropoli Cchinvali mohli opustit civilisté a ranění, panuje nepřehledná situace. Agentury nejdříve přinesly zprávu, že se na koridorech Gruzie s Ruskem dohodly, Tbilisi to ale vzápětí popřelo. Rusko a Gruzie se z agrese obviňují navzájem, stejně jako ze způsobení humanitární katastrofy na obou stranách. Separatistická oblast Abcházie již vyhlásila mobilizaci, do sporné soutěsky Kodori míří zhruba tisíc vojáků.

ITAR-TASS oznámil, že Gruzínci s ruskými představiteli vyjednávají o vzniku koridoru, kterým by město Cchinvali mohli opustit civilisté a zranění a který by také umožnil odvoz mrtvých. Gruzie prohlašuje, že prozajištění koridoru je nutné přerušení bojů a že ona je k takovému kroku připravena. Podle ITAR-TASS ruská strana zajišťuje dopravu humanitární pomoci do Cchinvali prostřednictvím vrtulníků.

Ověřit informace, zda-li ruské jednotky překročily hranici směrem do Gruzie, je podle zpravodajky ČRo Lenky Kabrhelové prakticky nemožné, protože do Jižní Osetie se z gruzínské strany v podstatě nelze dostat. Stejně nejasná je situace co se týče počtu obětí, protože každá ze stran uvádí rozdílná čísla. „Zatímco Rusové zmiňují až dva tisíce mrtvých, podle Gruzínců zahynulo zhruba 140 lidí. Rozcházejí se také informace o počtu uprchlíků. Rusko tvrdí, že uteklo z Gruzie na 43 tisíc lidí, Gruzie tvrdí, že to není pravda. Také OSN má střízlivější odhady, podle jejích údajů uprchlo do Ruska z Jižní Osetie čtyři až pět tisíc lidí a do Gruzie dva a půl tisíce lidí,“ konstatuje Kabrhelová.

Rusko a Gruzie se navzájem obviňují z odpovědnosti za konflikt. Ruský premiér Vladimír Putin dnes obvinil Gruzii z genocidy proti Jihoosetincům, a obhajoval tak ruské rozhodnutí vložit se do boje. Naopak gruzínský prezident Michail Saakašvili toto odmítnul a nařkl Rusko, že se snaží získat kontrolu nad transportem strategických surovin, tedy ropy a zemního plynu, do Evropy.

Rusko prý začalo útok na Kodorskou soutěsku, Abcházie vyhlásila mobilizaci

Rusko dnes podle gruzínského ministerstva vnitra začalo útok na Kodorskou soutěsku, strategickou přístupovou oblast k Černému moři, kterou v separatistické Abcházii dosud kontrolovala gruzínská armáda. Abcházie současně informovala, že vyhlásila mobilizaci svých vojenských záloh a že do Kodorské soutěsky posílá tisíc bojovníků. Agentura ITAR-TASS oznámila, že abchazský parlament schválil výnos prezidenta o vyhlášení válečného stavu.

Samozvaný prezident Abcházie Sergej Bagapš potvrdil vyslání abchazských vojáků do Kodorské soutěsky a tvrdil, že jsou s to tam jednat samostatně a nezávisle, když narazí na odpor gruzínské strany. Dodal ale, že „koordinujeme naše akce s Ruskem, naším největším přítelem“. Bagapš také řekl, že požádal ruské vojáky z mírových sil, aby posílili svou vojenskou přítomnost na gruzínsko-abchazské hranici.

Gruzie tvrdí, že Rusko vyslalo do Abcházie své jednotky včetně dělostřelectva. Podle gruzínské policie, která má v soutěsce svá bojová stanoviště a která podporuje místní protbiliské úřady, už začala evakuace místních obyvatel. Zdejší policie také podle agentury Reuters potvrdila začátek ruského útoku. Podle agentury AFP dnes Kodorskou soutěsku bombardovalo ruské letectvo.

OSN varovala před možným otevřením druhé fronty v gruzínsko-ruském konfliktu. Závisí to prý na tom, jak Rusko zřejmě bude vytlačovat gruzínské jednotky ze separatistické Jižní Osetie.

Češi v Gruzii v pořádku, část z nich zemi opouští

Přibližně třicet českých občanů dnes na vlastní přání opustit Gruzii odjelo s mezinárodním konvojem do Jerevanu. Odtud má ještě dnes většina z nich odletět na palubě polského speciálu do Varšavy, kde jsou očekáváni kolem půlnoci. Druhá skupina by měla stejným způsobem odcestovat z Arménie v pondělí. Čtyři Češi, kteří se nacházejí v západní Gruzii a nemohou využít svých letenek z Batumi, odjede po souši do tureckého Istanbulu. Tamní český generální konzulát už o nich byl informován a měl by jim pomoci s cestou domů.

Česká ambasáda v Tbilisi má nepotvrzené informace o dalších přibližně 15 Češích, kteří se zřejmě pohybují v horských oblastech Gruzie. Nemá s nimi sice kontakt, ani nezná jména, nicméně podle dostupných zpráv jsou všichni čeští občané na území Gruzie v pořádku, nezranění a nemají žádné potíže.

Pravidelný spoj společnosti ČSA, který měl z Prahy doTbilisi odletět v sobotu, byl kvůli bezpečnostní situaci v Gruzii zrušen, stejně tak neodletěl v sobotu ani spoj z gruzínské metropole do Prahy. Cestující z Tbilisi odcestovali náhradní přepravou po zemi. „Podle informací, které máme, byla velká část cestujících místních,“ uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková s tím, že nejsou k dispozici žádné údaje o tom, že by mezi nimi byli i občané ČR.

Další spoj ČSA má podle letového řádu zamířit do Tbilisi v úterý 12. srpna, ve stejný den má letět i v opačném směru. „Uskutečnění letu však bude záviset na celkové situaci,“ podotkla mluvčí.

Vydáno pod