Stonehenge sloužil jako poutní místo pro nemocné

Salisbury (Jižní Anglie) - Britští vědci objasnili účel a stáří kruhového kamenného monumentu Stonehenge. Kamené bloky zasazené do země jsou staré 4.300 let a měly sloužit jako poutní místo pro nemocné. K závěrům došli na základě archeologického průzkumu a rozboru stavebních bloků.

Byly to starověké Lurdy, místo, kam z daleka přicházeli nemocní v naději, že odejdou zdraví. Zčásti už to historici tušili. Nový výzkum dvojice britských archeologů teď vnesl do bádání nové světlo a předchozí domněnky potvrdil.

„V kamenech Stonehenge je bohatě obsažená modrá skalice, která má vysoký léčivý účinek, což podporuje naši teorii,“ řekl prezident britské archeologické společnosti Geoff Wainwright.

Právě rozbor kamenů vědcům pomohl určit stáří stavby. Stonehenge podle nich vznikl asi 2.300 let před naším letopočtem, tedy asi o 300 let později, než odborníci dosud odhadovali. Dvojice archeologů navíc určila, že místem, odkud kameny pocházejí je jeden z kopců Preseli Hills, v západním Walesu, asi 250 kilometrů od poutního místa.

Jedna ze starých pověstí praví, že Stonehenge postavil Merlin, velšský mág, který sem nechal dopravit kameny s modrou skalicí až ze západního Walesu, právě kvůli jejich léčebnému účinku.

Vydáno pod