Gustáv Husák zatím pamětní desku v Dúbravce mít nebude

Bratislava - Pamětní deska v rodišti bývalého prezidenta socialistického Československa Gustáva Husáka zatím nebude. Příslušný záměr radnice bratislavské městské části Dúbravka překazila kritika ze strany slovenských historiků, politiků a zástupců církví. Podle místostarostky Matildy Križanové o tom, kde a kdy se pamětní deska objeví, rozhodne nakonec až diskuse s místními obyvateli.

„Patří mezi kontroverzní postavy, které se aktivně angažovaly v nastolení totalitního komunistického režimu. Oslavovat takové osoby prostřednictvím pamětních tabulí není správná cesta,“ řekl ve slovenských médiích Ivan Petranský, šéf Ústavu paměti národa, který na Slovensku zkoumá zločiny fašistického a komunistického režimu. „Slovensko má osobnosti, které by si takovou poctu určitě zasloužily mnohem víc,“ prohlásil také bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Husák (1913-1991) byl osmým československým prezidentem a zároveň prvním Slovákem v tomto úřadu. Byl dlouholetým šéfem Komunistické strany Československa, představitelem tvrdé brežněvovské linie a v sedmdesátých letech hlavním architektem normalizace. Funkci prezidenta opustil po listopadu 1989.