„Malé tsunami“ usmrtilo nejméně 77 lidí

Jakarta - Průběžná bilance počtu obětí, které přišly o život v pátek, když se provalila hráz umělé nádrže na předměstí indonéské metropole Jakarty, se k dnešnímu večeru vyšplhala už na nejméně 77 lidí, zraněno bylo přes 50 lidí. Seznam pohřešovaných osob překročil stovku. O střechu nad hlavou přišlo přes 1500 lidí. Úřady a záchranáři počítají s tím, že počet mrtvých ještě poroste. "Naše snahy se soustřeďují na pátrání po pohřešovaných," řekl policista Edi Waluyo. Pomáhají při něm také vojáci a mnozí dobrovolníci, nasazena byla těžká technika jako bagry a buldozery.

„Pátraní je ztěžováno přívaly bahna a obrovským množstvím trosek,“ řekl zahraničním novinářům indonéský koordinátor záchranné operace. Podle indonéských úřadů způsobily protržení hráze v pátek časně ráno mohutné lijáky. Většinu obyvatel zasáhla vlna ve spánku, někteří z přeživších líčí záplavovou vlnu jako tsunami.

Valící se voda zničila nejméně 500 domů, které prostě spláchla s sebou. V některých místech dosahovala dva metry vysoká voda až po střechy domků. Desítky jich byly poškozeny. Mohutná vlna brala vše, co jí stálo v cestě, na hladině plují kusy nábytku, ale i obuv či oblečení. Automobily zaparkované v ulicích odnesl živel stovky metrů daleko. Některým lidem se podařilo vyšplhat na střechy domků, kde řadu hodin museli čekat na záchranáře.

Téměř 15 metrů vysoká přehradní hráz jezera Situ Gintung byla vybudována před sto lety, když Indonésie byla ještě nizozemskou kolonií. Podle některých činitelů hráz nejprve přetekla a pak se provalila vzhledem k tomu, že její základy nebyly vytvořeny z betonu, nýbrž pouze ze zeminy. Kromě toho byla hráz v posledních letech kvůli nedostatku financí špatně udržovaná. Začaly se v ní objevovat trhliny v pátek kolem 02:00 místního času, pak se náhle protrhla a uvolnila tak cestu pro zhruba dva miliony litrů zadržované vody.

Stanovit přesný počet obětí bude podle indonéských úřadů velmi obtížné, protože řada mrtvých rodinných příslušníků nese stejné jméno, jak je to v Indonésii obvyklé. V Indonésii sezonní monzunové lijáky způsobují sesuvy a záplavy, které si každoročně vyžádají desítky i stovky životů. Škody bývají vyšší kvůli nedostatečným investicím a špatné údržbě infrastruktury. Navíc oblasti zasažené pohromami bývají obvykle přelidněné a domy jsou postaveny z málo pevných materiálů.

Vydáno pod