Chomejní zůstává i 20 let po smrti ikonou

Teherán - Před dvaceti lety zemřel íránský ajatolláh Ruholláh Chomejní. I po tolika letech dokáže přitáhnout tento vůdce davy. Kolem hrobu imáma Chomejního dodnes vyrůstá obrovské mauzoleum, které se stalo poutním místem pro hluboce věřící Íránce. Na výročí ajatolláhovy smrti se sem sjely desetitisíce lidí z celé země, někteří šli dokonce až dvacet dní pěšky.

„Imám už sice není mezi námi, ale my pořád cítíme jeho přítomnost a chceme jít v jeho stopách,“ říká poutnice. Vláda se pro pohodlí poutníků snaží dělat všechno. Z Teheránu sem bezplatně jezdí autobusy, na místě jsou stánky s jídlem a pitím zdarma. Na bezpečí poutníků dohlíží stovky policistů.

Chomejní i po dvaceti letech od smrti zůstává ikonou revoluce. Jeho návrat z exilu v roce 1979 byl obrovský triumf. Od té doby se hodně věcí změnilo, řada Íránců je nespokojená. Jeho ale nikdo otevřeně nekritizuje. Lidé jsou přesvědčení, že jeho odkaz zkazili politici, kteří přišli po něm.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

V Íránu se chystají volby a na veřejnosti tak vypukla masová kampaň proti Západu. „Národy této části světa Ameriku hluboce nenávidí. Nezmění se to, ani když budou její představitelé pronášet sladké a krásné projevy určené muslimům. Amerika musí jednat,“ prohlásil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí jen několik hodin před projevem Baracka Obamy v Káhiře.