Izrael se chce bránit světové kritice fotografií s Hitlerem

Jeruzalém - Diplomaté Izraele obdrželi z vyšších míst nařízení, aby použili fotografii bývalého palestinského duchovního Amína Husajního při jeho setkání s nacistickým předákem Adolfem Hitlerem v roce 1941 v Berlíně. A to s cílem oslabit kritiku, které Izrael čelí ve světě kvůli osídlovacímu záměru ve východním Jeruzalému.

Nejmenovaný izraelský představitel ve středu řekl, že šířit tuto starou fotografii, která kompromituje někdejšího předního představitele muslimské víry v Jeruzalému, nařídil izraelským velvyslancům šéf diplomacie a místopředseda izraelské vlády Avigdor Lieberman.

Důvodem ultranacionalisty Liebermana pro šíření fotografie má být omezení kritiky Západu vůči izraelskému záměru stavět na pozemcích Husajního rodiny v převážně arabském předměstí Jeruzaléma. Někteří diplomaté se však proti ministrově iniciativě postavili s tím, že to zhorší vztahy s Palestinci a může to naopak vyvolat ještě větší zahraniční kritiku Izraele. „Je to bráno jako akce, která se může obrátit proti samotnému Izraeli,“ uvedl zpravodaj ČRo1 Břetislav Tureček.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Mnozí arabové, ale údajně i někteří židé, viděli prý alespoň na začátku druhé světové války v Hitlerovi možnost, jak se zbavit Britů, kteří tehdy spravovali současná izraelská a palestinská území.