Jeden mrtvý a desítky zraněných po výbuchu na tržišti v Ingušsku

Moskva - Požár na centrální kryté tržnici v Nazrani v ruském Ingušsku si dnes vyžádal nejméně jednoho mrtvého a dvě desítky zraněných. Původní zprávy dokonce hovořily o dvou desítkách mrtvých. Požáru podle ingušského ministerstva vnitra předcházela exploze malého nákladního auta zaparkovaného u tržnice, ingušské úřady ale vyloučily, že by šlo o teroristický čin.

Při vykládání auta začal z plynové bomby v jeho nákladním prostoru unikat plyn. Vzniklý požár se rychle rozšířil a zachvátil více než 300 metrů čtverečních plochy. Poškodil i elektrické vedení. Hasičům se již podařilo oheň lokalizovat.

Ingušsko je chudá, převážně muslimská země na severním Kavkaze. Moskva se zde snaží potlačit islamistické hnutí, jehož příslušníci podnikají pravidelně útoky na místní představitele. V červnu byl spáchán atentát na ingušského prezidenta Junusbeka Jevkurova. Pořádkové síly naopak v odvetě podnikají razie, při nichž mizí podezřelí. Za ozbrojenými přepady ovšem nezřídka stojí také místní zločinecké gangy.

Mapa Kavkazu
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová