Číňané využívají nedopalky od cigaret k recyklaci

Peking - Čínští vědci přišli na netradiční způsob, jak využít chemikálie z cigaretových nedopalků. Tento všudypřítomný odpad se podle jejich výzkumů ukázal jako vhodný materiál pro recyklaci. Podle analýzy totiž látky v nedopalcích dokáží zabránit korozi kovů. Čínský objev je důkazem, že recyklovat se dá téměř cokoliv. Cigaretového odpadu je na světě více než dost. Každý rok kuřáci vyprodukují asi 4,5 bilionu nedopalků.

Pro mnohé relaxace a příjemná slast, pro jiné obtížný kouř, ve kterém se nedá dýchat. Navzdory varování lékařů před škodlivostí cigaretového dýmu a před smrtícími důsledky kouření je lidí, kteří si rádi zapálí, stále dost. Kromě škodlivých účinků na naše zdraví a pro mnohé nepříjemného vzduchu s cigaretovým oparem však po rituální cigaretce zůstává ještě jedna stopa – všudypřítomné nedopalky.

Nedopalky obsahují řadu karcinogenních látek

Milénium (zdroj: ČT24)

Ty naše zdraví sice bezprostředně neohrožují, jsou však nevyužitým odpadem, který svým vysokým množstvím karcinogenních látek životnímu prostředí v žádném případě neprospívá. „Hořením vznikají jednak plynné součásti, jednak zůstává v nedopalku zachycena celá řada toxických látek z cigarety z procesu hoření. Jsou to především dehty. Ty obsahují tisíc různých chemických látek, z nichž 200 minimálně jsou prudké jedy a kolem padesáti z nich jsou známé karcinogeny,“ řekla Hana Sovinová ze SZÚ.

Tyto malé kuřácké stopy jen tak rychle nezmizí. Rozložení jednoho nedopalku v moři trvá patnáct let. Ročně jich přitom v životním prostředí skončí až 4,5 bilionu. „Průměrný nedopalek váží asi čtvrt gramu. Víme, že se u nás ročně prodá 20 až 23 miliard kusů cigaret, jsou to desítky tun nedopalků ročně,“ podotkla Sovinová. Podle posledního průzkumu italského institutu pro technologie ENEA se nebezpečnost cigaretových nedopalků vyrovná toxickému odpadu, jakým jsou baterie nebo staré elektronické přístroje. Chemikálie z cigaretových filtrů představují také velké nebezpečí pro mnoho druhů ryb.

Důvodů, proč se cigaretového odpadu zbavit, je tak víc než dost. Čínští vědci z šanghajské univerzity se však rozhodli prozkoumat, jestli se nedají látky z cigaretových filtrů prakticky využít. Zjistili, že ponořením nedopalků do destilované vody z nich dokáží oddělit devět různých chemikálií včetně nikotinu. Když pak vylouhované látky nanesli na kovové trubky, projevily se jako účinná zbraň proti korozi.

Číňané jsou náruživými kuřáky

Podle údajů Světové zdravotnické organizace třetinu všech cigaret na světě vykouří právě Číňané. „V asijské části světa jsou počty kuřáků vyšší především v mužské populaci a neustále tato čísla narůstají,“ potvrdila Sovinová. Objev výzkumného týmu z šanghajské univerzity tak může čínským ulicím i životnímu prostředí od cigaretového odpadu alespoň částečně odlehčit. „Recyklace může částečně tyto problémy vyřešit. Najít ale další praktické využití cigaretových nedopalků není vůbec jednoduché,“ konstatoval vědec Jun Zhao at Xi'an Jiaotong.