Kristus Spasitel v Riu je po čtyřech měsících čistý a opravený

Rio de Janeiro - Slavná socha Krista Spasitele nad brazilským Riem de Janeirem má nové osvětlení v národních barvách. Skončily tak čtyřměsíční restaurátorské práce, při kterých osmatřicetimetrovou sochu obepínalo téměř devadesát tun těžké lešení. Kristus Spasitel patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům v Brazílii. V dubnu ho navíc neznámí vandalové pomalovali černým sprejem.

Po dobu generální opravy zakrývalo osmatřicetimetrovou sochu 89 tun těžké lešení. Náklady na opravu dosáhly podle údajů arcidiecéze v Riu v přepočtu téměř 80 milionů korun.

Socha Krista Spasitele je nejnavštěvovanějším místem v Brazílii. Paže Krista Spasitele mají rozpětí 28 metrů a jen samotná hlava sochy váží 30 tun.

Letos v dubnu sochu pomalovali vandalové. Nápisy černým sprejem jako například „Když kocour není doma, myši mají pré“ pokrývaly její hlavu, paže a hruď. Pachatelé se na sochu dostali po lešení, které u ní při renovaci stálo. Nápisy se podařilo vzápětí beze zbytku odstranit. Podle oficiálních zdrojů byla socha takto poškozena poprvé od svého odhalení v roce 1931.

Vydáno pod