Havarovaný ropný vrt bude v neděli definitivně uzavřen

Kenner (USA) – Definitivní uzavření havarovaného ropného vrtu v Mexickém zálivu by mělo proběhnout tuto neděli. Novinářům to dnes sdělil Thad Allen, který na záchranné práce dohlíží. Ropná plošina provozovaná firmou BP vybuchla v dubnu a od té doby do moře uniklo na 800 milionů litrů ropy. Při explozi zahynulo 11 lidí, náklady na likvidaci katastrofy dosáhly několika miliard dolarů.

Allen sdělil, že odlehčovací vrt, který se hloubí směrem k hlavnímu, bude dokončen do 24 hodin. Jím pak bude vadný vrt zabetonován. Očekává se, že pak bude možné označit únik s konečnou platností za zneškodněný do čtyř dnů.

Definitivní zastavení úniku ropy bylo ohlašováno již několikrát. Práce na odlehčovacím vrtu byly v srpnu přerušeny, protože technici změnili technologii. Napumpovali beton do hlavní šachty shora. Odlehčovací vrt umožní vrt zabetonovat i zdola a rozložit tlak suroviny do několika směrů.

Odstupující šéf společnosti BP Tony Hayward dnes v britském parlamentu hájil bezpečnostní opatření své firmy a řekl také, že by havárie neměla vést k celoplošnému zákazu hlubinné těžby. Předseda energetického a klimatického výboru Tim Yeo prohlásil, že před třemi lety Hayward sliboval, že se BP zaměří na bezpečnost s přesností laseru. „Pod vaším tříletým vedením jako výkonného ředitele tady teď máme největší únik v amerických vodách,“ prohlásil Yeo.

Hayward ale trval na tom, že bezpečnostní politika BP je lepší než ve většině firem v tomto oboru, ale připustil, že havárie by měla přimět celé odvětví ke zpřísnění bezpečnostních opatření.