Čtyři pohlaváři Rudých Khmerů obviněni z genocidy

Phnompenh – Z genocidy a dalších zločinů dnes mezinárodní trestní tribunál pro Kambodžu oficiálně obvinil čtyři bývalé vysoké představitele režimu Rudých Khmerů. Jsou jimi hlavní ideolog a druhý nejvyšší činitel režimu Nuon Chea (84), expremiér Khieu Samphan (79), Ieng Sary, bývalý ministr zahraničí a třetí nejvyšší činitel Rudých Khmerů, a Ieng Thirith, jeho manželka, někdejší ministryně sociálních věcí a „první dáma“ Rudých Khmerů. Oběma manželům je přes osmdesát let. Obvinění je nutným krokem před zahájením procesu s vrcholnými činiteli tohoto režimu, který ve druhé polovině 70. let připravil o život 1,7 milionu lidí. Soudní líčení by mělo začít v polovině příštího roku.

Půjde již o druhý proces se špičkami dřívějšího režimu. V červenci byl ke 35 letům vězení odsouzen Kang Kek leu, velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 známý též pod přezdívkou Duch. Proti rozsudku se odvolal a odvolání podala i prokuratura, která pro Ducha požadovala 40 let vězení.

Čtveřice byla obviněna z genocidy, ze zločinů proti lidskosti, z válečných zločinů a z vraždy, mučení a náboženské perzekuce. Všichni čtyři jsou ve vazbě od roku 2007 a budou souzeni současně. Jakoukoli vinu popírají. V dokumentárním filmu Nepřátelé lidu nicméně Nuon Chea přiznal, že režim vraždil zrádce, kteří nemohli být převychováni či napraveni. „Tito lidé byli považováni za zločince. Byli zabiti a eliminováni. Kdybychom je nechali žít, bylo by směřování strany ohroženo. Byli to nepřátelé lidu,“ vysvětlil svůj názor ve snímku tento ideolog. Také Duch ve svých výpovědích uvedl, že „většinu poprav nařizoval Nuon Chea, a ne šéf Rudých Khmerů Pol Pot“, čímž potvrdil názor vyšetřovatelů, že ideolog Nuon Chea stál za většinou režimních čistek.

Na tribunál je vyvíjen tlak, aby s procesem výše uvedené čtveřice pokročil, protože řada pohlavárů Rudých Khmerů, včetně Pol Pota, již zemřela. Nuon Chea a Khieu Samphan trpí vysokým krevním tlakem a oba už prodělali infarkt. Ieng Sary má problémy se srdcem a Ieng Thirith trápí chronické duševní i fyzické nemoci, uvedli jejich obhájci. Proces by mohla zbrzdit i kambodžská vláda jedné strany, která nikdy plně mezinárodní tribunál nepodpořila a má historické vazby na Rudé Khmery.

Hlavní ideolog Rudých Khmerů a druhý nejvyšší činitel režimu Nuon Chea, expremiér Khieu Samphan, bývalý ministr zahraničí a třetí nejvyšší činitel Rudých Khmerů Ieng Sary a jeho manželka a někdejší ministryně sociálních věcí Ieng Thirith
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo