Zelený zákal lze léčit, prevenci není radno podcenit

Praha - Oční lékaři se tento týden zaměří na zelený zákal. Pacienti by měli dostat informace o jeho rizicích a absolvovat vyšetření očního tlaku. Právě jeho zvýšení způsobuje odumírání zrakového nervu, které může skončit až kompletní slepotou. Onemocněním jsou postiženy zhruba dvě procenta populace. Glaukom neboli zelený zákal je provázen postupnou ztrátou vidění. Je charakteristický skvrnami v zorném poli, které se postupně rozšiřují.

„Zelený zákal probíhá plíživě a nebolí. Zhoršuje se zorné pole, v pozdní fázi se zhoršuje i zraková ostrost,“ vysvětluje zástupce přednosty Oční kliniky ÚVN Praha Petr Výborný. U zeleného zákalu je nejdůležitější včasná návštěva lékaře, která zabrání dalším škodám.

Preventivní prohlídky zejména u čtyřicátníků

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Onemocnění nejčastěji propuká u lidí po čtyřicítce, proto se právě u nich doporučují častější preventivní prohlídky, při kterých oční lékaři snadno onemocnění odhalí. „Prvním signálem je zvýšení nitroočního tlaku. Ale to samotné nestačí, proto děláme další vyšetření, jako je perimetrie a optická koherentní tomografie,“ doplňuje oční lékařka střešovické nemocnice Silvia Sičáková.

Odhalený zelený zákal mohou lékaři ihned začít léčit, a předejdou tak jeho zhoršení. „Léčba plně nevyléčí, ale léčí. Bez léčby by proces skončil špatně. K léčbě glaukomu používáme oční kapky, laserové zákroky a operace,“ dodává Výborný.

Například Milena Kadlecová díky lékařům ve svých 84 letech nepotřebuje brýle a je živou ukázkou toho, jak může včasná léčba pomoci. Pokud má někdo podezření, že se mu zhoršuje zrak, a patří do rizikové skupiny, měl by očního lékaře navštívit co nejdřív.

Vydáno pod