Čeští koně Převalského se už prohánějí mongolskou stepí

Rezervace Chomyn Tal (Mongolsko) - Čtyři koně Převalského po dlouhé cestě z pražského letiště ve Kbelích poprvé vyběhli do stepi v rezervaci Chomyn Tal na západě Mongolska. Koně komplikovaný převoz z Česka přestáli bez problémů včetně závěrečné cesty autem z letiště v Chövdu trvající 21 hodin.

Koně, které do Mongolska dopravil vojenský letoun CASA, nastoupili cestu v úterý v doprovodu pracovníků Zoo Praha. Po sedmnáctihodinovém letu absolvovala zvířata ještě cestu autem dlouhou 250 kilometrů. „Přestože byla hodně dlouhá, byla nakonec v naprosté pohodě. Z mého pohledu - i když jsem se právě závěrečné fáze transportu nejvíce obával - nebyla rozhodně horší než dlouhý pobyt v letadle,“ komentoval z Mongolska transport ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Na cestě číhalo na českou výpravu několik překážek a úskalí, v jednom místě dokonce podle Bobka museli přes řeku přetahovat auto s koňmi na lanech. Brod nakonec transport překonal bez problémů.

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před čtyřiceti lety. Příchod čtveřice mladých koní z Prahy je pro pokračování kriticky ohrožené populace v mongolské rezervaci zásadní. Zvířata mají oživit nejmenší ze tří nově sestavených mongolských stád. „Jsem strašně šťastná. Máme tady na 40 tisících hektarů 24 koní. Štědrá nabídka pražské zoo výrazně obohatí náš genofond. A navíc to skvěle dopadlo,“ říká Claudia Fehová, šéfka projektu reintrodukce koní Převalského. 

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Do Mongolska přiletěl tříletý hřebec Matyáš narozený ve Slatiňanech, o rok starší klisna Lima též ze Slatiňan, Kordula narozená v roce 2006 v Praze a stejně stará klisna Cassovia z košické zoologické zahrady. Všichni čtyři jsou po náročné cestě v pořádku. 

Čeští koně jsou zatím v ohradě, už se ale setkali s ostatními jedinci svého druhu. Oťukávání probíhalo přes elektrický plot. Napětí ale přeskakovalo hlavně mezi dvěma hřebci. „Český hřebec Matyáš je ještě mladý a musí se naučit respektovat starší hřebce ve stádu,“ vysvětluje strážce parku Simon Poulilian. V ohradě mají čeští koně strávit několik měsíců kvůli aklimatizaci. Strážci parku doufají, že se je podaří zapojit do stáda ještě před začátkem zimy.