FBI zadržela dezertéra chystajícího atentát

New York - Americká FBI zadržela v texaském městě Killeen vojáka Spojených států, kterého podezírá z přípravy útoku na základnu Fort Hood. Od začátku července, kdy odešel bez povolení od posádky, se skrýval v motelu nedaleko základny. Podle FBI nashromáždil 21letý Naser Jason Abdo „značné množství střelných zbraní, munice a pum“. Abdo prý před kolegy prohlásil, že nesouhlasí s válečnými operacemi USA v Iráku a Afghánistánu a, že mu jeho muslimské vyznání brání bojovat.

Vyšetřovatelům Abdo přiznal, že měl v úmyslu zaútočit na vojenskou posádku v nedalekém městě Fort Hood. Abdo odešel z posádky ve Fort Campbellu ve státě Kentucky počátkem července a od té doby se pohřešoval. Texaská policie údajně dezertéra vyšetřuje také kvůli podezření z šíření dětské pornografie.

Ve vojenské posádce ve Fort Hood došlo v listopadu 2009 k nejkrvavějšímu incidentu, který byl kdy zaznamenán v americkém vojenském zařízení. Vojenský psychiatr major Nidal Malik Hasan tam tehdy spustil zuřivou palbu, jíž padlo za oběť 13 lidí a dalších 32 bylo zraněno. Soud s Malikem Hasanem se má konat příští rok v březnu, muži hrozí trest smrti.

Na Abda policii upozornili majitelé obchodu se zbraněmi ve Fort Hood, kde si dezertér chtěl opatřit zásobu střelného prachu. Ve stejném obchodě zakoupil své zbraně i šílený střelec Malik Hasan.