Oběti pedofilie obvinily papeže u mezinárodního tribunálu

Vatikán – Skupina obětí pedofilních kněží obvinila papeže a několik kardinálů u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) z odpovědnosti za zastírání sexuálního násilí páchaného hlavně v minulosti duchovními na dětech a mladistvých. Nejvíc případů pedofile kněžích bylo zaznamenáno v Německu, Belgii a USA.

Členové mezinárodní organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími požadují, aby ICC zahájilo řízení proti hlavě římskokatolické církve a dalším jejím vysoce postaveným činitelům kvůli jejich údajné „přímé odpovědnosti jakožto nadřízeným v hierarchii“. „Zločiny proti desítkám tisíc obětí, většinou dětí, zatajovali odpovědní vatikánští činitelé na nejvyšší úrovni. V tom případě vedou všechny cesty do Říma,“ sdělila advokátka organizace Pamela Speesová.

Podle organizace obvinění „tolerovali a umožňovali systematické zastírání znásilňování a sexuální zločiny proti dětem, které byly hojně rozšířeny po celém světě“.

Katolická církev
Zdroj: ČT24

Kromě papeže Benedikta XVI. jsou hnáni k odpovědnosti vatikánský státní sekretář, tedy fakticky předseda vlády, kardinál Tarcisio Bertone, jeho předchůdce Angelo Sodano a prefekt kongregace pro nauku víry William Levada. Předtím v této funkci sloužil kardinál Joseph Ratzinger, než nastoupil v roce 2005 na papežský stolec po Janu Pavlovi II. a přijal jméno Benedikt XVI.

Centrum pro ústavní práva nese Mezinárodnímu trestnímu soudu 20 tisíc stran důkazů. „Pokud panuje rovnost a právo je uplatňováno spravedlivě, pak jde skutečně o zločiny proti lidskosti, za něž musí – podle teorie o odpovědnosti velení – nést trestní odpovědnost špičky katolické církve,“ vysvětluje Speesová. „K souzení zločinů proti lidskosti je nutné prokázat jejich rozšíření a systematičnost. A i když se žalobci nebudou moci zabývat jednotlivými případy před rokem 2002, mohou je vzít v úvahu jako důkaz, že šlo skutečně o široce rozšířený a systémový zločin,“ dodává.

Profesor mezinárodního práva Andre de Hoogh:
„Bude velmi těžké dokázat, že církev jako organizovaná skupina páchala zločiny proti lidskosti.“

Pedofilní skandály, v nichž figurovali kněží jako pachatelé a někteří jejich nadřízení jako ti, kdo vše kryli, propukly loni zvlášť v Irsku, Belgii a Německu, ale zasáhly kromě USA a Nizozemska i některé další země. Pro církev to byla nejhorší rána za poslední léta. Vatikán po počátečním otálení vyslovil nad záležitostí politování. V květnu ve zvláštním oběžníku nařídil všem biskupům, aby zajistili, že duchovní, kteří jsou podezřelí z pedofilie, stanou před soudem.

Mezinárodní trestní soud vznikl před devíti lety. Znásilnění a sexuální násilí skutečně klasifikuje jako zločin proti lidskosti. Teď jde o to, jestli vrchní žalobce případ přijme. Papež v minulosti vyjádřil nad obrovským skandálem hanbu a lítost a biskupy vyzval, aby do května 2012 přišli se směrnicemi, jak proti pedofilním kněžím postupovat. Problémem může být, že Vatikán ani Spojené státy nepodepsaly smlouvu, která Mezinárodní trestní soud ustavila.

Oběti sexuálního zneužívání žalují papeže u ICC (zdroj: ČT24)
Vydáno pod