Sedm důvodů, proč se Amanda Knoxová dostala na svobodu

Řím – Příběh Amandy Knoxové plní titulní stránky novin. Nejdřív ji v Itálii odsoudili ke 26 letům vězení za brutální vraždu její britské spolubydlící Meredith Kercherové. Tu měla spolu s dalšími dvěma komplici ubodat v roce 2007 poté, co se Meredith nechtěla účastnit opileckých násilnických sexuálních hrátek. Knoxová ale od začátku tvrdí, že svou spolubydlící nezabila. Teď pro ni i jejího italského expřítele končí čtyři roky trvající noční můra. Soud je oba v odvolacím procesu osvobodil. Jak je to ale vůbec možné? V několika bodech to pro BBC vysvětluje investigativní novinář Graham Johnson.

Zpochybnění stop DNA 

Právníkům Amandy Knoxové se podařilo přesvědčit porotu, že některé důkazy, na základě kterých byla odsouzena, jsou přinejmenším pochybné. Týká se to například testů DNA. Obžaloba tvrdila, že vražednou zbraní je kuchyňský nůž. Našla se na něm jak DNA Knoxové, tak oběti. Jenže právníci upozornili na to, že testy nejsou důvěryhodné, protože vzorek DNA Meredith byl příliš malý na to, aby se mohl testovat. Stejně tak zpochybnili stopy DNA na podprsence oběti. Měla se na ní najít DNA odsouzeného expřítele Knoxové Raffaela Sollecita, který měl vraždit spolu s Amandou.

Chyby policie na místě činu 

Italská policie se při vyšetřování brutální vraždy, která šokovala celou Itálii i Velkou Británii, moc nevyznamenala. Došlo prý ke kontaminaci vzorků z místa činu, některé důkazy se dokonce ztratily a následné nezávislé vyšetřování dokonce upozornilo na to, že policie některé stopy DNA zajistila na místě činu až 46 dnů po vraždě. 

Nebyl důkaz, že Knoxová byla při vraždě na místě činu 

Vyšetřovatelům ani obžalobě se v podstatě nepodařilo bezpečně prokázat, že Knoxová a Sollecito byli na místě vraždy v době, kdy Meredith Kercherová umírala. A to přesto, že se v domě našla Amandina krev i její otisky. Jejich přítomnost totiž obhajoba obstojně vysvětlila. U odvolacího soudu neuspěly ani důkazy, které proti Knoxové poskytl třetí odsouzený za vraždu Meredith – Rudy Guede. Ten měl tvrdit, že v místnosti, kde měla Meredith zemřít, slyšel Amandin hlas, neviděl ale její tvář. 

Sexuální motiv nebyl důvěryhodný 

K vraždě chyběl věrohodný motiv. Obžaloba se urputně držela tvrzení, že vražda Meredith měla sexuální motiv. Lékařské testy ale nepotvrdily, že by byla oběť znásilněna. Spekuluje se, že mohlo jít o loupež, z pokoje Meredith totiž zmizelo 200 euro. Knoxová navíc tvrdí, že některé důkazy proti ní se zbytečně soustředily na její sexualitu a vycházely z jejího podivného chování poté, co byla zatčena. 

Drogově závislý svědek 

V původním procesu, ve kterém byla Amanda odsouzena, proti ní svědčil bezdomovec Antonio Curatolo. Ten tvrdil, že viděl podezřelou v noci na místě činu. Jenže jeho prohlášení bylo zpochybněno poté, co se zjistilo, že je závislý na heroinu. 

Kampaň na podporu Knoxové 

Rodina Amandy byla vždy přesvědčena o její nevině. Najala si proto specialistu na PR, který několik měsíců pracoval na tom, aby se v médiích psalo o tom, že Amanda bude propuštěna. Tato kampaň nakonec přesvědčila i skeptická italská média, která se tím nakonec začala zabývat. 

Shovívavý systém odvolacího řízení 

Odvolací řízení v Itálii dává odsouzeným velkou šanci na zvrácení celého procesu. Obhajoba totiž nemusí vyvrátit veškeré důkazy, ale může se pouze soustředit na zpochybnění těch nejslabších. V případě Knoxové to byly právě testy DNA, stačilo tedy podkopat důvěryhodnost těchto stop a celý proces nabral opačné obrátky.