Nizozemsko pravděpodobně zakáže zahalování obličeje na veřejnosti

Haag – Po vzoru Francie hodlá nizozemská vláda od roku 2013 zakázat na veřejnosti muslimské burky a další druhy oblečení zahalující celý obličej. Potvrdilo to v pátek nizozemské ministerstvo vnitra, které o záměru informovalo již loni v září. Za porušení zákona, jehož návrh obdrží příští týden parlament, má být pokuta 390 eur (9800 korun). Podobný zákaz dosud v rámci Evropské unie platí jen ve Francii.

Místopředseda vlády Maxime Verhagen odmítl, že by šlo o útok na náboženské oblečení. Poukázal na to, že zákaz se bude týkat také například kukel a motocyklových helem, pokud budou nošeny na nevhodných místech, třeba v obchodě. Vyjádřil přesvědčení, že parlament návrh schválí.

Návrh nového zákona je součástí dohody nizozemské vládní koalice se Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Tato populistická strana, která varuje před islamizací Evropy a označuje islám za náboženství s fašistickými prvky, zajišťuje menšinovému kabinetu většinu hlasů v parlamentu.

Podle místního odborníka na islám univerzitního profesora Mauritse Bergera se jedná jen o symbolický krok, protože v Nizozemsko si zahaluje celý obličej jen necelá stovka žen.