Mexická policie zadržela zabijáka, na účtě má nejméně 75 životů

Monterrey - Člena mexického drogového gangu Zetas, který se přiznal k nejméně 75 vraždám, zadržela policie v severní části Mexika. Zadržený pětatřicetiletý Enrique Elizondo Flores vyšetřovatelům řekl, že 36 z jeho obětí byli cestující z autobusů jedoucích přes město Cerralvo v blízkosti s hranicí s Texasem.

Jak upřesnil mluvčí státu Nuevo León Jorge Domene, Elizondo byl zadržen 20. ledna ve městě Salinas Victoria, ale úřady odkládaly zprávu o jeho zatčení, dokud si neověří podrobnosti z jeho výpovědi. Elizondo policii sdělil, že v oblasti na severu Mexika „pracoval“ tři roky a jeho úkolem bylo zabíjet členy soupeřícího kartelu Záliv mířící do měst Cerralvo a General Trevino.

V lednu loňského roku spolu s dalšími zabijáky začali vytahovat cestující z autobusů, hned jak dojeli na autobusové nádraží v Cerralvu. Celkem je kartel Zetas obviňován z nejméně 92 podobných vražd v Nuevo Leónu. Zadržený zabiják ovšem své oběti také mučil a mrzačil.

V loňském roce úřady v sousedním mexickém státě Tamaulipas vykopali 193 těl z utajených hrobů ve městě San Fernando. Policii k nim dovedli zadržení členové kartelu Zetas, kteří se přiznali k únosům a vraždám cestujících z autobusů projíždějících touto oblastí.

Zadržení členové kartelu Zetas
Zdroj: ČT24

Motiv únosů z autobusů zůstává neznámý

Státní žalobci míní, že gang se snažil nuceně rekrutovat nové členy a ty, kdo odmítli, zabíjel. Mrtví také mohli skutečně nebo domněle pracovat pro znepřátelený drogový kartel.

Podle oficiálních zdrojů si mexická drogová válka od prosince 2006 do září 2011 vyžádala 47 515 obětí. Neoficiální údaje ovšem uvádějí více než 50 tisíc mrtvých. Situaci od roku 2010 na severovýchodě Mexika komplikuje krvavá válka mezi kartely Záliv a Zetas, které se rozštěpily z jedné pašerácké skupiny a staly se zavilými rivaly.