V Mexiku objevili neuvěřitelných 15 tun pervitinu

Ciudad de Mexico - Rekordních 15 tun metamfetaminu, respektive pervitinu zabavila mexická armáda na západě země. Podle vojáků je to dosud největší množství této syntetické drogy objevené na jednom místě. Produkce metamfetaminu v Mexiku roste, většina končí ve Spojených státech. Uživatelům způsobuje silnou psychickou závislost.

Vojáci odhalili pravděpodobně historické množství této omamné látky v úkrytu na předměstí
druhého největšího mexického města Guadalajara. Podle agentury AP neposkytly mexické úřady informaci, jaké největší množství se v minulosti podařilo zadržet. Nejnovější dostupné údaje o zabaveném pervitinu z Úřadu OSN proti drogám a zločinu pocházejí z roku 2009 a uvádějí, že celosvětově bylo za tento rok zabaveno 31 tun pervitinu.
   
Nález mexické armády je téměř pětkrát větší než největší zabavené množství látky z loňského léta, které činilo 3,1 tuny. Zároveň se jedná o dvojnásobek celkového množství zabaveného v Mexiku v roce 2009 podle čísel OSN.

Oběť drogové války v Mexiku
Zdroj: ČT24

Mexiko je podle amerických úřadů jedním z hlavních zdrojů metamfetaminu prodávaného ve Spojených státech. Jeho výroba roste, přičemž největší část produkce je přičítána kartelu Sinaloa, který vede Joaquin Guzman, přezdívaný El Chapo. Americké ministerstvo financí považuje Guzmana za nejvýznamnějšího drogového dealera na světě.