Z Google Maps zmizel název „Perský záliv“, Íránce to rozlítilo

Teherán - Íránci si stěžují, že Google Maps nemá popsanou jménem masu vody v zálivu, který oni nazývají Perský, ale je také znám jako Arabský záliv. Otázka názvu rozdmýchává v posledních letech spor mezi Íránci a Araby stále častěji. Každý z nich přitom tvrdí, že jejich jméno je to jediné, které by mělo být použito.

Zástupce Googlu BBC sdělil, že „nemohou pojmenovat každé místo na světě“. V reakci na íránskou výtku prohlásil, že společnost nechce zastávat žádné politické postoje. Nedokázal ale najít jiný podobný příklad chybějícího označení.

Skutečnost, že modrý prostor mezi Íránem a arabskými státy Perského zálivu je nyní na Google Maps bezejmenný, ukazuje, o jak velký problém se jedná. Íránci tvrdí, že neexistuje žádný historický důvod, proč by se měl záliv nazývat jinak než Perský.

Ze strany Arabů ale stále sílí tlak na to, aby záliv nesl označení Arabský, či se alespoň používala obě označení.

Hormuzský průliv
Zdroj: ČT24

Změnu sporného názvosloví zhruba před osmi lety v jedné ze svých map provedl prestižní časopis National Geographic, když Perský záliv označil mylně jako Arabský. Íránci pak zahájili internetovou kampaň, v jejímž důsledku se těm, kdo hledali na Googlu zmínky o Arabském zálivu, zobrazila stránka s tvrzením, že Arabský záliv neexistuje.
   
BBC uvedl, že Íránci by odpověď na otázku, kam zmizel Perský záliv, mohli najít v jiné interaktivní mapě světa Google Earth. Na ní Perský záliv stále je, stejně jako jeho alternativní označení.