Nejstarší jeskynní malby světa by mohly být dílem neandrtálců

Madrid - Španělští vědci objevili nejstarší jeskynní malby na světě. Podle vzorků odebraných z jeskyně El Castillo jsou některé otisky rukou a červené kotouče starší více než 40 tisíc let. Podle některých názorů by mohly být starší než evropská existence rodu Homo sapiens. Jejich autory by tím pádem byli ještě neandertálci. Podle vědců je jeskynní umění nejméně o 5 tisíc let starší, než se dosud předpokládalo.

Vědci byli sami překvapeni stářím maleb

Určit stáří prehistorických maleb nebylo donedávna jednoduché. Vedoucí mezinárodního týmu Alistair Pike z Bristolské univerzity ale vyvinul metodu, která měří izotopy uranu v kalcitech, několikamilimetrovém povlaku, jenž se po tisíce let usazoval na malbách. Odborníci odebrali v jedenácti jeskyních 50 mikroskopických vzorků. Nepředpokládali ovšem, že by našli doklady o tak vysokém stáří umění pravěkých lidí.

Vzorky odebrané z jeskyně El Castillo prokázaly, že některé otisky rukou a červené kotouče jsou staré nejméně 40 800 let, tedy nejstarší na světě. V Altamiře mají některé figury kyjovitého tvaru 35 600 let - jsou tedy starší o 10 tisíc let proti dosavadním předpokladům. V jeskyni Tito Bustillo jednoduché lidské figury vznikly před 35 tisíci až 29 600 lety. Všechny patří na seznam dědictví lidstva.

Jeskynní malby ve Španělsku
Zdroj: ČT24

Vědci se neshodují, zda jsou tyto nejstarší výtvarné projevy dílem neandertálců. Nicméně už dříve byly objeveny důkazy, že příslušníci této později vyhynulé větve lidského rodu si tělo zdobili okrovou hlinkou, používali ozdoby a vyřezávali. Své mrtvé pohřbívali s využitím jistých primitivních dekorativních technik na tělech a nechávali u nich přívěsky vyrobené z kostí a ulit. „Proto také mohli vytvářet nefigurativní umění,“ ujišťuje Joao Zilhao z univerzity v Barceloně, ačkoliv dosud neexistovaly žádné důkazy, že by se neandertálci zabývali jeskynním uměním.

Neandertálci znali symbolickou kulturu

Zilhao nicméně připomněl, že neandertálci byli znalí symbolické kultury. Už dříve našel doklady výtvarné zručnosti neandertálců v jeskyních v Murcii na jihovýchodě Španělska - například perforované mušle používané jako ozdoby.

Jeskynní malby ve Španělsku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod