Martinová, exmanželka pedofila Dutrouxe, je na svobodě

Brusel - Belgický kasační soud definitivně potvrdil podmínečné propuštění Michelle Martinové. Žena se v 90. letech podílela na zločinech svého exmanžela, pedofilního vraha Marca Dutrouxe. Dvojice únosy, mučením a vražděním malých dívek šokovala celý svět a možnost propuštění na svobodu poslední týdny budila vášně celé země. Dvaapadesátiletá bývalá učitelka opustila brány vesnice dnes večer.

Kasační soud v Bruselu dnes nerozhodoval, zda spolupachatelku hrůzných zločinů pustit či nepustit, pouze ověřoval, zda soud koncem července při svém jednání neudělal nějakou chybu. Rodiny obětí se proti předchozímu verdiktu totiž odvolaly. Odvolání pozůstalých kasační soud, nejvyšší justiční autorita v zemi, odmítl jako neopodstatněné a nepřípustné.

Možnost propuštění Martinové vzbudila v Belgii silné emoce. Do ulic už dříve vyšly dva tisíce lidí, požadovaly radikální změny zákonů. Další protesty se chystají i nyní. Tamní policie očekává, že bude muset přijmout mimořádná bezpečnostní opatření. Ta by mohla belgické daňové poplatníky stát v přepočtu tři miliony korun ročně.

Frédéric Dutroux, syn Michelle Martinové:

„Mám strach, že nějaký šílenec mou matku zavraždí. Není žádné monstrum ani zlá žena.“

„Další možné odvolání je Štrasburk. Může ale konat i belgický parlament, pokud dá práva odsouzených taky jejich obětem,“ říká Georges-Henri Beauthier, advokát rodiny jedné ze zabitých dívek. Na verdikt se u soudu stála fronta. Poslechnout si ho přišel i Jean-Denis Lejeune, jeden z hlavních kritiků podmínečného propuštění a otec osmileté Julie, kterou Dutroux unesl a znásilňoval. Martinová ji pak nechala zemřít hlady ve sklepní skrýši i se stejně starou kamarádkou. „Jsem velmi unavený. Vůbec už nespím,“ říká Lejeune. 

Michele Martinová si odseděla víc než polovinu třicetiletého trestu za podíl na únosech šesti dívek a vraždách čtyř z nich. Svého činu nikdy veřejně nezalitovala. Uneseným dětem najíst nedala, znásilnění ani mučení nezabránila. Ve sklepě Marka Dutrouxe skončilo v polovině 90. let šest holčiček, Dutroux dvě z nich zabil a další dvě nechal umřít hlady. Za to dostal doživotí.

Advokát Martinové Thierry Moreau už během dne uvedl, že jeho klientka by na svobodu mohla vyjít již večer. Propuštění má však několik podmínek. Jednou z nich je, že nebude nijak kontaktovat rodiny obětí či komunikovat s médii. Nesmí ani dát žádnou příčinu k provokaci.  

Kasační soud v Bruselu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Martinová se ukryje do katolického kláštera

Dutrouxova bývalá manželka by zbytek života měla prožít v katolickém klášteře v malé vesničce Malonne, která leží 70 kilometrů jihovýchodně od Bruselu. Místní se ovšem proti pobytu pedofilovy pomocnice hlasitě ozývají. Zástupci kláštera se nechali slyšet, že jsou ochotni Martinové pomoct pykat za své činy. Žena se do života v klášterní komunitě nezapojí úplně, má pomáhat s mytím nádobí či uklízením a bude moct přijímat návštěvy. Bude smět také z kláštera vycházet ven, avšak bude se muset vyhnout dvěma regionům, v nichž s bývalým manželem žila. Místní lidé z Malonne zuří a tvrdí, že Martinová měla ve vězení zůstat déle a trpět tak, jako její oběti.

Katolický klášter v Malonne
Zdroj: ISIFA/EPA/Olivier Hoslet

Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest vězení za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily. Martinová se s ním rozvedla až při pobytu v žaláři v roce 2003. I po dvou desítkách roků od hrůzných činů je považována za nejnenáviděnější ženu Belgie. Belgická krajní pravice žádá její oběšení, příbuzní umučených dětí chtějí odškodné. Tvrdí, že Martinová měla dědictví po matce za 12 milionů korun, nedostali ale ani cent.

Klíčová data případu vraha Marca Dutrouxe a jeho exmanželky Michelle Martinové:

4. února 1986 - Bývalý elektrikář Marc Dutroux a jeho manželka Michelle Martinová byli zatčeni kvůli znásilnění několika dívek v předcházejícím roce.
26. dubna 1989 - Dutroux byl odsouzen za únosy, věznění, znásilňování nezletilých a krádeže k celkem 13 letům odnětí svobody; Martinová potrestána pěti lety vězení.
duben 1992 - Dutroux byl podmínečně propuštěn z vězení.
srpen 1994 - Dutroux omámil a znásilnil mladou Slovenku; scénu nafilmoval, oběť si nic nepamatovala.
4. června 1995 - Dutroux znásilnil další slovenskou dívku.
24. června 1995 - Únos osmiletých děvčátek, Julie Lejeunové a Melissy Russové v Grace-Hollogne.
noc z 22. na 23. srpna 1995 - Únos dospívajících Vlámek An Marchalové a Eefje Lambrecksové.
28. května 1996 - Sabine Dardenneová (12) zmizela během jízdy na kole do školy ve městě Kain na jihozápadě Belgie.
9. srpna 1996 - Laetitia Delhezová (14) zmizela po odchodu z plaveckého bazénu v rodném městě Bertrix na jihovýchodě Belgie.
13. srpna 1996 - Dutroux, Michelle Martinová a Michel Lelievre byli zadrženi v Sars-la-Buissiere na jihu země.
15. srpna 1996 - Dutroux vede policii do své skrýše v domě v Marcinelle, předměstí Charleroi, kde jsou nalezeny živé Dardenneová a Delhezová. Obě byly omámeny a sexuálně zneužívány.
16. srpna 1996 - Dutroux přiznává, že unesl Marchalovou a Lambrecksovou. Je zadržen čtvrtý podezřelý Michel Nihoul.
17. srpna 1996 - Dutroux přiznává, že držel Lejeuneovou a Russovou ve skrýši, ale popírá, že by je unesl. Doznává, že zabil údajného komplice Bernarda Weinsteina. Vede policii k tělům Lejeuneové, Russové a Weinsteina pohřbeným na zahradě domu v Sars-la-Buissiere.
3. září 1996 - Policie nalézá ostatky Marchalové a Lambrecksové pod zahradním domkem u Weinsteinova domu v Jumetu na předměstí Charleroi.
23. dubna 1998 - Dutroux prchl z vězení. Po 210 minutách na svobodě chytil vězně lesník. Kvůli útěku odstoupili ministři vnitra a spravedlnosti Johan Vande Lanotte a Stefaan De Clerck.
1. března 2004 - Dutroux, Martinová, Lelievre a Nihoul stanuli před soudem v Arlonu na východě Belgie.
22. června 2004 - Soud vyměřil Dutrouxovi doživotí, byl uznán vinným z únosu a ze sexuálního zneužívání šesti dívek a z vraždy dvou z nich ve svém domě. Porota Dutrouxe také označila za vraha jeho komplice Weinsteina. Dutrouxova dnes již bývalá žena Michelle Martinová byla odsouzena ke 30 letům vězení za zneužívání čtyř dívek, z nichž dvě trýznění nepřežily. Narkoman Michel Lelievre byl odsouzen k 25 letům vězení za únos tří dívek, jakož i za jejich zneužívání. Čtvrtému podezřelému, podvodníkovi Niholouvi soud vyměřil pět roků, spojitost s případem Dutrouxe mu ale nebyla prokázána.
21. června 2007 - Soud zamítl první žádost Martinové o předčasné propuštění z vězení.
30. srpna 2011 - Martinová znovu žádala o předčasné propuštění, žádost byla znovu zamítnuta.
31. července 2012 - Z rozhodnutí soudu by měla být Martinová podmínečně propuštěna a bude muset pobývat v ústraní v klášteře v obci Malonne asi 60 kilometrů jihovýchodně od Bruselu.
19. srpna 2012 - Na dva tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti podmínečnému propuštění Martinové a požadovaly změny v trestním právu.
28. srpna 2012 - Belgický kasační soud zamítl odvolání proti rozhodnutí soudu nižší instance o podmínečném propuštění dvaapadesátileté Martinové.
(ČTK)

Vydáno pod