Sandy už je hurikán a míří si to na Jamajku

Kingston - Tropická bouře Sandy zesílila u pobřeží Jamajky na hurikán. Kvůli živlu, který provází vítr o rychlosti 130 kilometrů v hodině, uzavřely úřady na Jamajce dvě mezinárodní letiště, z několika míst na ostrově už jsou hlášeny záplavy. Varování před úderem hurikánu vydala také Kuba, přes jejíž východní část by se měla Sandy podle meteorologů přehnat ve čtvrtek.

Oko hurikánu se v podvečer středoevropského času nacházelo 100 kilometrů jižně od jamajské metropole Kingstonu. Okraj bouře ale už zasáhl pevninu Jamajky a v okolí Kingstonu už jsou hlášeny záplavy a sesuvy půdy způsobené přívalovým deštěm.

Úřady z bezpečnostních důvodů preventivně uzavřely dvě mezinárodní letiště na Jamajce a vyzvaly obyvatele nízko položených oblastí k evakuaci do nouzových přístřešků. Školy zastavily vyučování, provoz přerušila řada firem.

Na úder hurikánu se připravuje i Kuba. Úřady vyhlásily pohotovost v šesti provinciích a vyzvaly obyvatele, aby přijali vhodná opatření pro vlastní bezpečnost. V pohotovosti jsou i Spojené státy, Sandy by mohla zasáhnout Floridu.

Hurikán Sandy postupuje k severu rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány přinese na Jamajku a Kubu 15 až 30 centimetrů srážek, které mohou způsobit záplavy. V horských oblastech pak hrozí sesuvy půdy. Na Jamajce se při příchodu bouře zvedne hladina moře až o metr nad běžnou úroveň.

V Karibiku se připravují na Sandy (zdroj: ČT24)