Politická telenovela po česku: Pan „Čisté ruce“ končí

Praha – Podle zahraničních médií vyústilo strhující politické drama posledních dní v České republice k rezignaci premiéra Petra Nečase. Novináři píší o aféře jako o politickém thrilleru nebo o románu pro ženy a dívky. Korespondent BBC přirovnává současnou aféru kolem odstupujícího ministerského předsedy k dánskému televiznímu seriálu Borgen. Německý tisk soudí, že tlak na Nečase byl obrovský, a ten nakonec skandál kolem jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové neustál.

Korespondent BBC Rob Cameron píše, že při včerejší tiskové konferenci, na níž Nečas oznamoval rezignaci, vypadal premiér po čtyřech vypjatých dnech poprvé uvolněně, jako by se mu téměř ulevilo. Cameron přitom přirovnává aféru kolem českého premiéra, v níž hraje hlavní roli Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, k dánskému televiznímu seriálu Borgen. Ten popisuje roli žen v politice. Seriál přitom politickou scénu vykresluje jako zákulisí plné piklí a boje o moc, přičemž každý z politických hráčů se snaží udržet si výhodné posty co nejdéle. „Premiér (Nečas) řekl novinářům, že velmi lituje toho, že 'převraty a změny v jeho osobním životě' byly břemenem pro politickou situaci v České republice,“ píše BBC. 

I Die Welt přirovnává pád předsedy vlády k zápletce politického thrilleru: „Zní to jako zápletka politického thrilleru. Český premiér musí odstoupit, protože jeho milenka pravděpodobně uplácela poslance, měla kontakty na mocné 'kmotry' a nechala sledovat Nečasovu ženu.“ List v pozadí rezignace vidí Nečasovu lásku k Janě Nagyové. „Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované vedoucí své kanceláře,“ domnívá se Die Welt. 

Polský liberální deník Gazeta Wyborcza politické drama přirovnává k románu z edice pro paní a dívky. „Ještě v neděli ráno se zdálo, že zatýkání důležitých českých politiků nezpůsobí v Praze konec světa. Loď, kterou kormidloval premiér Nečas, se sice kolébala, ale nepotápěla,“ poznamenala Gazeta Wyborcza. Ale hned po návratu z Varšavy – kam premiér odjel na visegrádský summit, aby předvedl, že se nic neděje – ohlásil Nečas své odstoupení, a to vlastně kvůli nejméně závažné nitce v korupčním skandálu. Tedy kvůli sledování své manželky, které zorganizovala šéfka Nečasova kabinetu.

Nečasova aféra v Rossijskaje gazetě
Zdroj: ČT24/rg.ru

ITAR-TASS: Razie byla možná projevem zákulisních bojů

Pražský zpravodaj ruské agentury ITAR-TASS Alexej Karcev soudí, že policejní razie nebyla jen služební povinností strážců pořádku, ale možná i „zdařilým tahem v zákulisním politickém boji levice s pravicí“. Nečasova demise totiž značně posílila nejen pozice opozičních sociálních demokratů a komunistů, ale zejména prezidenta Miloše Zemana, který má právo určit nového premiéra a zavrhnout přitom nežádoucí politiky. Zatímco v první stovce dnů v úřadu Zeman jako by stál na okraji českého politického života, nyní se během hodiny stal klíčovým hráčem, který drží v rukou nejen osud vlády, ale i celého parlamentu.

Už loni v prosinci si v prezidentské kampani Miloš Zeman zvolil jako heslo „Zastavme tuto vládu“. Neskrýval zájem stát se „prezidentem nového typu“ a rozšířit své ústavou dané pravomoci na maximum. Překážkou na této cestě byla vláda a premiér Nečas, který nebyl ochoten vyřešit v prezidentův prospěch ani tak drobnou otázku, jakou je jmenování velvyslanců.

Byla rozsáhlá policejní operace náhodná? Je možné ji považovat nejen za splnění služební povinnosti strážců pořádku, ale i za úspěšný tah v zákulisním politickém boji mezi levým a pravým táborem české politické elity? ptá se Karcev.

Nečasova aféra v top sexuálních skandálech v politice

Ruský vládní list Rossijskaja gazeta si také všímá role Jany Nagyové. Zdůrazňuje přitom, že šéfka premiérova kabinetu se nechala chytit při navýsost osobní záležitosti, při organizování sledování své sokyně: "Český bulvár bez servítek píše o tom, že zájem Nagyové o šéfovu manželku byl nejspíše vyvolán osobními vztahy s premiérem a vlastním zájmem o jeho rozvod. … Zatím ještě není zcela jasné, do jaké míry si premiér byl vědom počínání své spolupracovnice," komentuje to také ruský list Kommersant.

Podnikatelský časopis Forbes ve své ruské verzi zařadil Nečasovu demisi po bok „15 velkých sexuálních skandálů v politice a byznysu“.

Kultura úplatkářství a bezpráví

The New York Times:

„Po sametové revoluci v roce 1989 a po klidném rozdělení někdejšího Československa na samostatné Česko a Slovensko v roce 1993 se stal první prezident Václav Havel velkým symbolem vítězství demokracie a svobody… Od té doby ale zemi zamořila kultura úplatkářství a bezpráví, dědictví mnohaleté komunistické vlády.“

Co bude dál?

Zahraniční tisk se nezamýšlí jen nad příčinami politického pádu Petra Nečase, ale také nad tím, jak se politické drama dál vyvine. Spiegel online konstatuje, že není vůbec jasné, zda středopravá koalice bude moci s novým předsedou dál vládnout, jak by si přála. „Levicová opozice požaduje nové volby. Hodně teď bude záviset na schopnosti prezidenta Miloše Zemana nalézt řešení,“ píše Die Welt. 

Spiegel o rezignaci Petra Nečase
Zdroj: ČT24/Spiegel.de

I slovenská média zdůrazňují, že další vývoj v Česku ovlivní prezident Miloš Zeman, který rozhodne o novém ministerském předsedovi. „(Zeman) může, ale nemusí respektovat koaliční návrh na nového premiéra. Může se rozhodnout jmenovat úřednického šéfa vlády,“ přemítá deník Sme. Podle Hospodárských novin Nečasovi „zlomila vaz špehovací kauza jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové“.

Francouzský list Le Monde napsal, že česká vládní koalice od loňska už nemá parlamentní většinu a že opoziční sociální demokraté chtějí předčasné volby.

Politický guláš leží Nečasovi v žaludku

The Wall Street Journal poznamenává, že i když nebyl Nečas z ničeho obviněn, tlak na něj neustále sílil, a tak nakonec český premiér oznámil rezignaci. V souvislosti s kauzou, jež Nečasovi zlomila vaz, přitom list připomíná, že premiér sám sebe označoval za bojovníka proti korupci. List The Independent dokonce nazval Nečase tak torchu ironicky „panem Čisté ruce“ („Mr. Clean Hands“).

Švýcarský Tages-Anzeiger pak v narážce na Nečasovo dřívější prohlášení konstatoval, že premiérovi už politický guláš ležel těžce v žaludku. Odkazuje tím na Nečasovo vystoupení v Poslanecké sněmovně minulý týden, kdy premiér média obvinil, že ze tří podle něj nesouvisejících kauz udělala „politický guláš“.

Češi, to je parta břídilů 

Na amerických zpravodajských serverech pak články o pádu Nečase komentují samotní čtenáři. Trefují se především do toho, že Nagyová nechala sledovat vojenskou rozvědkou několik lidí. „Obama takhle sleduje deset milionů lidí najednou. Kam se (v Česku) na mistra špionáže hrabou,“ komentuje to jeden ze čtenářů, který naráží na americký vládní program Prism, jež sleduje telefonní hovory občanů. „Češi, to je parta břídilů. Ve starých dobrých Spojených státech prezident špehuje všechny, obyčejné pobudy nevyjímaje,“ míní další čtenář.