Někdejší špičky turecké armády dostaly za plánování puče doživotí

Ankara - Turecký soud poslal do vězení desítky lidí obžalovaných z pokusu o svržení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Během monstrprocesu zvaného Ergenekon stanulo před soudem 275 lidí včetně bývalých armádních špiček, politiků, novinářů a právníků. Vyšetřování údajného pokusu o puč začalo v roce 2007 a mnozí ho chápou jako mocenský souboj mezi vládou premiéra Erdogana a armádou.

Ostře sledovaný proces má dát celé zemi jasný signál toho, kdo má v Turecku navrch – sekularisté, nebo islamisté? Takzvaná kauza Ergenekon se totiž v Turecku chápe jako souboj o moc mezi Erdoganovou vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), která vznikla ze zrušené proislámské strany, a někdejším sekulárním vedením země, v němž měla hlavní slovo armáda. 

Jakub Nettl:

„Obavy z vojenského převratu nejsou až tak přehnané, protože v historii Turecka jenom od roku 1923, kdy Turecká republika vznikla, došlo minimálně ke čtyřem vojenským převratům. Tři se odehrály v 80. letech a naposledy v roce 1997 islamistická strana, předchůdkyně Erdoganovy strany AKP, musela odstoupit z premiérského křesla po tlaku ze strany armády.“

Bezpečnostní opatření u věznice Silivri
Zdroj: AP/ČTK

Při čtení dlouhého verdiktu se vystřídalo šest soudců. Různě vysoké tresty dostaly desítky obžalovaných, 21 lidí bylo zproštěno viny. Potrestáni byli i někdejší vysocí představitelé armády: kromě bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbuga dostal doživotí například také generál ve výslužbě Veli Küçük. Doživotní trest by si měl odpykat i novinář a spisovatel Tuncay Özkan, předseda malé levicové Strany pracujících (IP) Dogu Perinçek dostal 117 let vězení.

Ilker Basbug

V letech 2008 až 2010 byl náčelníkem generálního štábu turecké armády, která je druhým největším a nejsilnějším vojskem v rámci NATO. V roce 2010 odešel do důchodu. Původně měl být vyslýchán v kauze webových stránek, které dehonestovaly současnou vládní stranu a premiéra. Poté, co byl u výslechu kvůli této kauze, skončil ve vazbě a byl obviněn z pokusu o vojenský převrat. Soud nyní potvrdil, že Barbug měl stát v čele teroristické organizace, která se měla snažit svrhnout vládu premiéra Erdogana. Skupina prý chtěla vyvolat v zemi nestabilitu, v této situaci by pak zasáhla armáda. Bývalý generál to popírá, obvinění považuje za absurdní.

Rozsudky nejsou pravomocné

Prokuratura žádala doživotí pro 64 obžalovaných. Obvinění vznesená v procesu se týkají příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci a podněcování k povstání proti vládě. Obžalovaní prý chtěli v zemi vyvolat chaos a za pomoci nelegálních demonstrací, vražd a útoků proti bezpečnostním silám svrhnout vládu proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje.

Vyšetřování údajné ultranacionalistické sítě nazývané Ergenekon začalo v červnu 2007, kdy policie v Istanbulu objevila sklad zbraní a výbušnin. Turecké úřady poté zahájily vyšetřování údajného puče a soud s první skupinou „spiklenců“ začal v říjnu 2008.

Improvizovaná soudní síň za ostnatým drátem

Věznice v Silivri nedaleko Istanbulu, kde se nachází provizorní soudní síň, byla během procesu v obležení policistů. V celém okolí platila zpřísněná bezpečnostní opatření, přístupové silnice uzavřely zátarasy s ostnatým drátem. K věznici se sjely k protestům stovky stoupenců souzených, policie ale proti nim zasáhla slzným plynem.