Thatcherová a Gorbačov si rozuměli, britský archiv zveřejnil tajné spisy

Londýn - Tajné dokumenty londýnské vlády o setkání Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova spatřily světlo světa. Jedná se o svazky z roku 1984, kdy ruský státník navštívil Londýn. I přes odlišné názory jejich zemí na budoucí vývoj a způsob vlády si tito politici padli do oka. Do spisu směl s předstihem nahlédnout londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Britský národní archiv zveřejnil dokumenty, které popisují setkání velkých státníků Ruské federace a Británie. Margaret Thatcherová i Michail Gorbačov představovali politické elity, které měly výrazný vliv na formování vztahů mezi oběma mocnostmi. „Je přátelský a má určitý šarm a humor,“ řekla podle serveru Novinky.cz Thatcherová po návštěvě ruského protějška.

Gorbačov navštívil Downing Street nečekaně

„Gorbačov s doprovodem prošel Downing Street k číslu 10, kde ho hlídkující policista vpustil dovnitř do haly. Než se kdokoli povolaný stačil dostavit na místo, delegace zase údajně v dobrém rozmaru odešla. Pokud víme, nebyl u toho žádný fotograf nebo představitel tisku,“ cituje Simon Demissie (odborník Národního archivu na moderní dějiny) z přísně tajné zprávy o neuvěřitelném faux-pas, kdy se muži, který později pomohl strhnout Železnou oponu, zachtělo vidět sídlo britské premiérky. Margaret Thatcherová ale zrovna nebyla doma a její manžel Dennis nebyl připravený nečekaného hosta po domě provést - nebylo mu to doporučeno ani ministerstvem zahraničí.

Gorbačov dopředu označen za reformátora

Michail Gorbačov byl v očích britských politických špiček důležitou postavou, byť v roce 1984 nebyl ve funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu. Byl označen za „reformátora, který by mohl vést svou zemi do 21. století“.

O dalších částech spisu se dočtete na britském serveru The Guardian.

Odtajněné spisy
Zdroj: Radiožurnál/Jiří Hošek

Otevřená debata a vzájemné porozumění

„Gorbačov vedl během večeře velmi otevřenou debatu s Margaret Thatcherovou o politických ideologiích. Premiérka byla naprosto neoblomná a dokonce v jeden okamžik svému hostu řekla, že mu dokáže, že britský systém je lepší. Gorbačov si podle poznámek tlumočníka taky nebral servítky,“ vyčetl z archivních materiálů Simon Demissie. 

„Vypadá to, že paní Thatcherovou diskuse s Gorbačovem opravdu zaujala. Je nepředstavitelné, že by se takhle bývala angažovala při rozhovoru s Černěnkem nebo Andropovem. Zřejmě si uvědomila, že mluví s někým, kdo to má v hlavě srovnané. Dokázala respektovat někoho takového, i když hájil ideologii, s níž nesouhlasila,“ uzavírá Simon Demissie.