Izrael pohřbil Šarona. „Arik bránil bezpečnost země jako lev“

Tel Aviv/Jeruzalém – Tělo Ariela Šarona bylo uloženo do hrobu na rodinném ranči v Negevské poušti. Na místo dorazily tisíce lidí včetně politiků z 18 zemí. Českou republiku zastupoval premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Vedení židovského státu vzpomíná na zesnulého expremiéra jako na skvělého muže a výborného vojevůdce. „Nikdy nepřestal doufat, že Izrael bude jednoho dne žít v míru,“ řekl prezident Šimon Peres. Premiér Benjamin Netanjahu zařadil Šarona ke generaci otců zakladatelů Izraele. Připomněl také význam spojenectví se Spojenými státy a nutnost boje proti terorismu. Bývalý premiér zemřel v sobotu po osmi letech v kómatu. Bylo mu 85 let.

Peres v prostorách izraelského parlamentu připomněl obrovské nasazení, které bývalý premiér věnoval bezpečnosti národa. „Bránil tuto zemi jako lev,“ podotkl prezident. „Jeho stopy se nacházejí ve všech údolích této země, jeho otisky prstů ve všech politických jednáních a rozhodnutích,“ dodal. Šaron prý nikdy nepřestal doufat, že Izrael bude jednoho dne žít v zaslíbené zemi v míru. „Ben Gurion, otec národa, ho miloval od okamžiku, kdy ho potkal,“ zdůraznil Peres.

Premiér Netanjahu pak hovořil o Šaronových zásluhách na vojenském poli. „Patřil mezi ty, kteří se účastnili bojů za nezávislost Izraele, ke generaci, jež obnovila naše dědictví odvahy a bojovnosti,“ prohlásil premiér. Šaron také zavedl základní principy odvety vůči terorismu, když založil jednotku 101. „Musíme pokračovat v boji proti terorismu, zabránit Íránu, aby byl pro Izrael jadernou hrozbou,“ zdůraznil Netanjahu.

„Ne vždy jsem s ním souhlasil. Naopak. Vždy jsme ale spolupracovali, ať už v jeho, nebo mojí vládě. Byl to pragmatický člověk,“ dodal izraelský premiér s tím, že Šaron vždy považoval za důležité spojenectví se Spojenými státy a dokázal lidem vštípit víru, že je v budoucnosti čeká mír. Netanjahu ve své řeči zmínil i Česko, když připomněl Americe, aby neobětovala Izrael arabskému světu, podobně jako to v roce 1938 udělala Evropa Československu.

Šimon Peres, izraelský prezident

„Šaron vždy zůstal věrný svým vojákům. Výjimečný muž – vždy viděl v obtížných situacích na konci světlo. Byl to spravedlivý a velmi odvážný člověk s vůdcovskými schopnostmi. Byl narozen, aby se stal velikánem národa. Často je přitom opomíjena jeho citlivost – s tím souvisí i láska, kterou cítil ke své ženě a svým synům, kteří zůstali s ním až do jeho posledního výdechu. Výjimečný muž, který vždy viděl v obtížných situacích na konci světlo.“

Na smuteční ceremoniál dorazily významné světové osobnosti, z politiků přijel vedle amerického viceprezidenta Joea Bidena i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, bývalý britský premiér Tony Blair nebo německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Po americkém viceprezidentovi Bidenovi byl protokolárně nejváženějším hostem český premiér v demisi Jiří Rusnok. Do Izraele ho doprovázel ministr obrany Vlastimil Picek.

PODÍVEJTE SE NA SMUTEČNÍ CEREMONIÁL A POHŘEB

Šaron byl za zpěvu modliteb pohřben na rodinném ranči Šikmim

Cestou z Knessetu na Šaronův ranč se průvod zastavil na pahorku Latrun nedaleko Jeruzaléma, kde se odehrál vojenský obřad. Latrun je místem, které výrazně ovlivnilo Šaronův život: při bitvě o strategicky významný Latrun v roce 1948 během izraelské války o nezávislost zde byl Šaron jako dvacetiletý velitel vážně zraněn. Šaron později řekl, že tehdy chybělo velení, které by bylo schopné vidět situaci šířeji a rozhodovat i ve prospěch raněných.

Na ranči nedaleko města Sderot se shromáždily stovky lidí, kteří se chtěli ještě naposledy se zesnulým premiérem rozloučit. Vojáci rakev za zpěvu modliteb uložili do připraveného hrobu, politik byl pohřben vedle své manželky Lily, která zemřela v roce 2000. Mezi řečníky se následně vystřídali Šaronovi synové Omri a Gilad a také náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc. „Byl jako křišťál, jako hurikán. Stýská se nám, máme tě rádi,“ vzkázal otci Omri.

  • Tomáš Kraus, tajemník, Federace židovských obcí v ČR: „Židé po celém světě vnímají Šarona jako velkého státníka. Má za sebou velkou historii. Jeho přerod ukazuje, že na Blízkém východě nikdy není nic černobílé. I jestřáb se může časem změnit v holubici.“
  • Břetislav Tureček, analytik: "Zlomilo se to někdy před 10 až 15 lety. Šaron evidentně
    dospěl k názoru, že jen vojensky a jen silou není možné míru dosáhnout."

I během pohřbu létaly rakety

Během ceremonie odpálili extremisti z Gazy dvě rakety, které neškodně dopadly do pouště. Izraelské letectvo okamžitě podnuiklo odvetné útoky. V pohotovosti byl i izraelský protiraketový systém Iron Dome. Armáda měla údajně umístit jednu protiraketu i poblíž faronovy farmy.

Tal Šlomo, obyvatel Izraele

„Celou jeho kariéru jsem mu věřil. Byl to skvělý muž i výborný vojevůdce. Vždycky držel slovo, což se o většině současných politiků říct nedá. Když si něco usmyslel, tak to dotáhl až do konce. Toho jsem si nesmírně vážil.“

Smrt si pro Šarona přišla v sobotu, ve věku jeho 85 let. V neděli se s ním mohla před budovou parlamentu rozloučit izraelská veřejnost. K rakvi zahalené do státní vlajky přišel jako první položit věnec prezident Peres. Mnoho lidí se u Šaronových ostatků tiše modlilo. Mezi nimi také Šaronovi kolegové z armády.

Statečný muž, zní napříč mnoha státy

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy věnoval bývalý izraelský premiér život své zemi a ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko bude na Šarona vzpomínat jako na „důsledného zastánce rozvoje přátelských rusko-izraelských vztahů“. Český prezident Miloš Zeman i šéf české diplomacie Jan Kohout označili expremiéra za velkého a statečného státníka.

Joe Biden, americký viceprezident

„Je to velká ztráta. Chtěl bych říct jeho rodině, že jsem poctěn tím, že vám zde mohu sdělit, jaké sympatie s vámi sdílíme. Znal jsem ho třicet let – byl to silný muž, rozený velitel. Byl rozhodný, podporoval svou myšlenku a snažil se ji prosadit. Disponoval velkou odvahou. Nikdy jsem neměl o jeho jednání pochybnost.“

Tony Blair, bývalý britský premiér

„Oficiální schůzky s Arikem byly těžké. Nevycházelo se s ním příliš jednoduše. Často dlouze citoval a opakoval izraelskou pozici. Jednou jsem ho ale pozval k sobě domů. Přišel na oběd. Chtěl jsem poznat muže a poznal jsem zcela jiného Arika – byl vtipný, zajímavý a nadšený, pokud jde o jeho rodinu a zemi. Mnoho let jsme spolupracovali jako premiéři. Postupně se z muže války stal muž míru.“

Palestinci neskrývají radost

Radost nad Šaronovou smrtí netají Palestinci v pásmu Gazy i na západním břehu Jordánu. Nepřátelsky se k němu vyjadřovali ve vzácné shodě představitelé hlavních organizací Fatah a Hamas, které si jinak konkurují. Pro Palestince představoval Šaron strůjce zabíjení Arabů, především pak mu přičítají masakr v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla z 80. let. Tehdy zastával funkci ministra obrany a musel kvůli tomuto incidentu odstoupit. Pro mnohé Palestince to byl válečný zločinec, který měl stanout před Mezinárodním trestním soudem. „Chtěl Palestince zničit, chtěl nás pozabíjet, ale Šaron je mrtev a palestinský národ naživu,“ řekl bývalý velitel palestinské tajné služby Taufík Tiráví. 

Izraelci proto během Šaronova pohřbu významně zpřísnili bezpečnostní opatření v zemi a varovali Palestince před jakýmkoli narušením obřadu, například raketovým útokem. Izraelské bezpečnostní složky údajně palestinským úřadům v Gaze zaslaly vzkaz, aby se držely zpátky. Dvě rakety nicméně byly již ráno z Gazy vypáleny. Podle armádních zdrojů ale do Izraele nedopadly.

Palestinci oslavují Šaronovu smrt
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa