Berlíňané zachránili letiště, které kdysi zachránilo Berlín

Berlín – Berlíňané se vzbouřili proti radnici a v referendu výraznou většinou odmítli částečné zastavění světoznámého letiště Tempelhof. To se po ukončení provozu před šesti lety změnilo v obří park a jeden z nejvyhledávanějších výletních cílů německé metropole. Volební účast v referendu byla dostatečná na to, aby byl výsledek závazný.

Bývalé berlínské letiště Tempelhof zůstane parkem (zdroj: ČT24)

Tempelhofu se říká matka letišť. Vůbec první dopravní letiště světa patřilo k největším chloubám režimu Adolfa Hitlera. Po jeho pádu zachránilo přes dva miliony lidí před hladem. Když Sověti v červnu 1948 zahájili blokádu Západního Berlína, přistávalo na Tempelhofu každé tři minuty jedno letadlo spojenců. Letecký most udržel město při životě bezmála rok.

Tempelhof ale postupně přestal vyhovovat moderním nárokům a legendární plocha v roce 2008 přijala poslední letadlo. Berlíňanům po ukončení provozu spadla do klína obrovská volná plocha, která je větší než monacké knížectví nebo 500 fotbalových hřišť. Navíc je prakticky v centru metropole.

Letadla vystřídaly kolečkové brusle, kola, piknikové koše a miniaturní zahrádky pro obyvatele přilehlé čtvrti Neukölln. Areál bývalého letiště se stal oblíbeným rekreačním místem, přenechat ale celý Tempelhof radovánkám je podle radnice luxus. Berlín totiž roste – jen loni se sem přistěhovalo skoro 50 tisíc lidí. Městu zoufale chybějí byty, nájmy vyskočily za posledních pět let o 60 procent.

Podle radnice měl být Tempelhof modelový projekt, kde město chtělo postavit velké množství dostupných bytů v okrajových částech areálu. Centrální plocha ale neměla být narušena. Podle radnice mělo v areálu vzniknout 4 700 bytů, většina z nich pro mladé rodiny a sociálně slabé. Kromě toho město plánovalo stavbu kanceláří a nové městské knihovny. Plánovaný rozpočet projektu byl 620 milionů eur (17 miliard korun).

Odpůrci projektu z iniciativy 100 % Tempelhof se ale obávali, že se stavba rozšíří i do centrální části areálu a bude znamenat konec třísethektarového parku. „Jakmile se část Tempelhofu rozparceluje, nebude to dlouho trvat a postupně se úplně změní. A tomu chceme zabránit, je to světově jedinečný park,“ říká člen iniciativy Nicklas Engelmann.

Iniciativa k referendu přilákala rekordní množství lidí. Skoro 65 procent z nich řeklo ne i jen částečnému zastavění letiště, které obyvatelům německé metropole přirostlo k srdci. „Postarali jsme se, aby letiště zůstalo bezplatně přístupné všem,“ říká Engelmann. Berlíňané zkrátka zachránili letiště, které kdysi zachránilo Berlín.