Aleppo městem duchů: Na liduprázdné ulice se útočí seshora i zespoda

Aleppo (Sýrie) – Syrské průmyslové a finanční centrum Aleppo bojům v zemi první rok odolávalo. Dnes se z dříve historického města na seznamu světového dědictví UNESCO stalo město duchů. Ze dvou milionů obyvatel zbylo několik tisíc statečných. Zatímco vládní jednotky na město útočí ze vzduchu, rebelové to naopak zkoušejí zespodu.

„Když se projdete po ulici, zjistíte, že tu už nikdo nezbyl. Nejsou tu kočky, není tu hmyz, nic tu nezbylo,“ říkají ti, kdo ještě ve městě zůstali. Tříleté syrské utrpení z občanské války, která si už vyžádala přes 160 000 mrtvých, nebere konce – Aleppo je dnes rozdělené na zóny. Rozložení sil vláda versus povstalci se ale mění každý den. To málo, co z města zbylo, vládním úderům jen těžko odolává. Syrský režim prezidenta Bašára Asada má na zkázu osvědčený recept  – barelové bomby. Kombinaci výbušnin a kovových částic shazuje ze vzduchu a útočí i na nemocnice. Ti, kteří tu ještě zůstali, dobře vědí, že jedním úderem nálet nekončí. Druhá bomba přichází vzápětí a cílí na ty, kteří přijdou pomoci zraněným.

Rebelové útočí z tunelů

Ulice jsou vylidněné, pod nimi je ale živo. Nebe nad Aleppem možná patří vládním silám, podzemí ale mají pod palcem rebelové. Opoziční síly se pod znepřátelená území snaží podkopat. Zapojit se může každý s lopatou nebo sbíječkou. Když je tunel dostatečně dlouhý  – napěchují ho rebelové výbušninami a odpálí. „Nemohli jsme najít jiné řešení, jak zaútočit na přísně střežené vojenské cíle,“ říkají povstalci. Nečekané útoky zdola fungují a protivládním rebelům dodávají sebevědomí.

Povstalci útočí v Aleppu z podzemí (zdroj: ČT24)