Američané věznění Severní Koreou se vrátili do vlasti

Washington – Američtí občané Kenneth Bae a Matthew Miller, které včera z vězení propustil severokorejský režim, se vrátili do Spojených států. Jejich návratu asistoval šéf tajných služeb, který se měl sejít i s několika severokorejskými představiteli. Podle amerických médií tím Washington Pchjongjangu dodává zdání legitimity.

Šestačtyřicetiletý misionář Bae byl v Severní Koreji odsouzen na 15 let za údajný „pokus o svržení severokorejské vlády“. Čtyřiadvacetiletého Millera poslala v polovině září pchjongjangská justice na šest let za mříže za to, že po příletu do Severní Koreje letos v dubnu roztrhal své vízum a požádal o azyl. Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o porušování lidských práv v KLDR.

„Děkuji všem, že jste při mně stáli a podporovali jste mě,“ uvedl po dnešním přistání na americké půdě Bae a své poděkování mimo jiné směřoval i severokorejské vládě za to, že „mě nechala odjet domů“. Jeho rodina již předtím děkovala americkým úřadům i prezidentovi.

Americká média: USA vzbudily zdání severokorejské legitimity

Náznaky, že je Severní Korea ochotná vězněné Američany propustit, měl Washington registrovat už před několika týdny. Oba Američany z KLDR doprovázel šéf amerických tajných služeb James Clapper. Podle nejmenovaného amerického představitele se v Severní Koreji zdržel jenom den, sešel se se dvěma vysokými představiteli a předal krátký Obamův vzkaz jako osobní prezidentův posel. Stal se tak nejvýše postaveným Američanem, který se v Pchjongjangu objevil za minulých deset let.

Podle amerických médií se jedná o výborný tah Pchjongjangu, který případ vězněných Američanů dostatečně medializoval a pustil k nim západní novináře. Přítomnost vysokých amerických představitelů na svém území totiž chápe jako oficiální omluvu. „Dostala zdání legitimity,“ říká Christian Whiton, který za vlády George Bushe působil jako zástupce zvláštního vyslance pro lidská práva v KLDR.

„Autokraté, kteří vládnou Severní Koreji šířením strachu, dokázali přinutit zástupce velmoci přijet do Pchjongjangu. Před Clapperem to byla někdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, bývalí prezidenti Jimmy Carter a Bill Clinton, někdejší viceprezident Al Gore,“ dodává. Na severokorejské interpretaci podle amerických novinářů nic nezmění ani prohlášení šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, který nedávno řekl, že se Washington nehodlá Pchjongjangu výměnou za vězně omlouvat.

UDÁLOSTI: KLDR propustila vězněné Američany (zdroj: ČT24)