Obama představil zásadní změny pravidel pro imigranty

Washington - Reforma imigrační politiky amerického prezidenta Baracka Obamy přinese úlevu pro 4,4 milionu lidí, kteří se v USA zdržují bez platných dokumentů. Týká se to rodičů občanů USA a držitelů zelených karet. Obama rovněž chystá rozšíření programu, který umožňuje dětem, jež ilegálně přepravili do Spojených států jejich rodiče, aby v zemi zůstaly. Tento krok by měl zbavit strachu z deportace dalších 270 000 lidí, prezidentovi odpůrci nicméně reformu kritizovali.

„Náš současný imigrační systém je rozbitý a každý to ví,“ řekl Obama v emotivním televizním projevu a zdůraznil, že nastal čas vyvést ze stínu miliony přistěhovalců, kteří v zemi roky žijí bez platných dokladů a nad nimiž se ustavičně vznáší hrozba deportace, přestože tvrdě pracují a živí své rodiny.

Reforma dále slibuje posílit bezpečnostní opatření na americko-mexické hranici či rychlejší řešení případů u imigračních soudů. „Pokud jste zločinec, budete vypovězen. Pokud se chystáte vstoupit do USA nelegálně, vzrostly vyhlídky, že budete dopaden a vypovězen,“ prohlásil. Přislíbil, že deportace se zaměří na přistěhovalce, kteří nedávno nelegálně překročili americké hranice, na zločince a členy gangů, a ne na rodiny, děti a jejich matky.

Obama zdůraznil, že nevyhlašuje žádnou amnestii, tou je podle něj současný stav, kdy miliony imigrantů neplatí žádné daně. Avšak není ani realistické očekávat deportace milionů lidí již dlouho žijících v USA, to by odporovalo americkému charakteru. „Jsme a vždy budeme národem přistěhovalců,“ řekl prezident, který se podle svých slov řídil zdravým rozumem a vybral si střední cestu mezi krajnostmi.

Prezident se rovněž rozhodl rozšířit své nařízení z roku 2012, které zbavuje hrozby deportace lidi, jež jejich rodiče v minulosti nelegálně jako nezletilé přivezli do Spojených států. Zatímco doposud se to týkalo osob, které přišly do USA před rokem 2007, nyní se časová hranice posouvá na rok 2010. Zrušen je také požadavek, že žadatelé musejí být mladší 31 let. Těžit by z toho mohlo dalších asi 300 000 lidí.

V podnikatelském sektoru chce prezident rozšířit program, který poskytuje dočasná víza zahraničním studentům, kteří absolvují na amerických vysokých školách speciální obory a obory, které se týkají špičkových technologií. Rozšířit by se měl i vízový program pro osoby s „mimořádnými schopnostmi“.

Barack Obama představil imigrační reformu
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pool

Obamův postup vyvolal kritiku republikánů - prezident prý obešel Kongres

Obamův postup vzápětí napadli jeho oponenti jako obcházení Kongresu. Testování mezí prezidentových pravomocí podle komentátorů hrozí střetem s čerstvou republikánskou většinou v obou komorách Kongresu. Republikáni jsou sice jednotní v kritice Obamova kroku, značně se ale rozcházejí v tom, jak by na něj měli zareagovat.

„Takto naše demokracie nefunguje. Prezident řekl, že není ani král, ani císař, ale chová se tak,“ oponoval Obamovi republikánský předseda sněmovny John Boehner. Podle něj si Obama „zahrává s ohněm“, postupuje protiprávně a přichází i o zbývající věrohodnost. Další republikánský zákonodárce Michael McCaul označil Obamova opatření za „protiústavní“ a „ohrožující demokracii“. Senátor John McCain i další politici zmiňují možnost napadnout Obamovy kroky u soudů. „Imigrace je otázka, která by se měla projednávat a řešit se zástupci lidu, a ne dekrety,“ řekl McCain.

Texaský senátor Ted Cruz už vyzval k zablokování všech Obamových nominantů na různé posty ve státní správě, dokud reformu neodvolá. „Vytrhl článek 1 ústavy, strčil si ho do kapsy a řekl tím: Teď jsem i legislativní moc,“ dodal republikán Steve King z Iowy a zdůraznil, že stále ve hře je takzvaný impeachment, tedy podání žaloby na prezidenta kvůli údajnému překročení pravomocí, na jehož konci může být i odvolání prezidenta.

Bílý dům obvinění odmítl a uvedl, že prezident využil své výkonné pravomoci při prosazení imigrační reformy podobně, jak před ním činili republikánští prezidenti Ronald Reagan a George Bush.

Jde o nejzásadnější změnu imigračního zákona skoro za 30 let. Načerno žije v USA 11 až 12 milionů lidí. I když úřady ročně vyhošťují přes 300 tisíc z nich, poslat pryč všechny by trvalo 30 let.

Schvalte zákon, vyzval Obama kongresmany

Sám Obama svým kritikům v Kongresu, zpochybňujícím prezidentovu autoritu při vylepšování imigračního systému, vzkázal, že koná tam, kde Kongres neuspěl - a má pro ně jedinou odpověď: „Schvalte zákon.“ Obama vyzval republikány, aby nepodnikali kroky proti jeho plánu, což by mohlo vést k zastavení činnosti vlády, jak tomu bylo před rokem kvůli rozpočtové krizi.

Imigranti děkují prezidentu Obamovi
Zdroj: ČT24

Za „krok správným směrem“ označilo Obamovy přísliby sdružení Dream Action Coalition, bojující za práva přistěhovalců. Avšak chtělo by od prezidenta, aby udělal ještě více: „Jaká bude budoucnost milionů přistěhovalců bez dokladů, kteří neplní kritéria?“

Oslavit Obamovu reformu vyšly v noci na dnešek před Bílý dům tisíce lidí, kteří podporují posílení práv přistěhovalců. Pochodovali s americkými vlajkami přes ramena a s transparentem „Gracias, Presidente Obama.“ Rovněž skandovali prezidentovo heslo Yes we can ve španělštině a zpívali americkou hymnu.

Podle komentátorů bude mít Obamova reforma dopady na volební kampaň v roce 2016, v níž se bude rozhodovat o jeho nástupci. Podpora přistěhovalců může demokratům pomoci upevnit přízeň hispánských voličů. Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která bude podle očekávání usilovat o demokratickou kandidaturu v roce 2016, Obamův plán podpořila a současně vyzvala Kongres, „aby tuto práci dokončil“.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/John Moore
Vydáno pod