Téma 65 let televizního vysílání v Česku

65 let televizního vysílání v Česku

65 let televize v Česku

Kameraman, který se snaží otočit kormidlem letadlové lodi. Blog Jiřího Venclíka o filmařině v televizi

Jiří Venclík pracuje jako zpravodajský kameraman v České televizi už 17 let. Tato profese vyžaduje schopnosti z několika oborů. Musí to být dobrý novinář, který se umí vyjadřovat obrazem. Současně musí perfektně ovládat techniku a mít estetické cítění. A v neposlední řadě musí mít i fyzické dispozice nosit těžkou kameru a vybojovat si místo v davu. Svou profesní dráhu shrnul Jiří Venclík pro web ČT24 v místy poměrně osobitém líčení, které je dokumentem nejen o televizní žurnalistice po roce 1989, ale do jisté míry i o celé jedné generaci. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.
65 let televize v Česku

Podívejte se na archivní reportáže z historie televize

Web ČT24 připravil sérii materiálů k 65. výročí zahájení televizního vysílání v Československu. Z archivu jsme vybrali několik unikátních videí. Připomeňte si, jak vypadalo televizní studio v roce 1953, jak se připravovaly Aktuality v 80. letech nebo jak v období před počítačovou grafikou meteorologové prezentovali předpověď počasí.
65 let televize v Česku

KVÍZ: Co víte o historii televize u nás a co si pamatujete ze známých seriálů?

Otestujte si své znalosti z historie televizního vysílání, populárních seriálů, techniky i známých osobností, které tvořily televizní dějiny. Kvíz je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.
65 let televize v Česku

Zažila vzestupy i pády, šířila propagandu i pravdu. Televize funguje už 65 let

Televizní vysílání v Česku, respektive v tehdejším Československu odstartovalo přesně před 65 lety – 1. května 1953. Celý příběh ale začal mnohem dřív, už mezi světovými válkami. A předpoklady pro něj položili vynálezci ve druhé polovině 19. století. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání.
65 let televize v Česku

Začal u večerníčků, nyní v ČT šéfuje družicovým studiím na kolečkách

Antonín Švach působí v České televizi už čtvrt století. Velmi významně přispěl k zavádění a využívání družicových přenosových vozů, které umožňují zpravodajské vstupy takřka odkudkoli z terénu. Tato auta, dodávky se satelitním „talířem“ na střeše, slouží například při povodních, vrcholných politických událostech či při demonstracích. Antonín Švach už v mládí propadl fotografování a filmování, v kombinaci se zájmem o elektroniku se nakonec uplatnil v televizní reportážní technice, které dnes šéfuje. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.
65 let televize v Česku

Že to „Norům“ vychází vždycky? V ČT nabízíme k předpovědím navíc i expertní zkušenost, říká Taťána Míková

Taťána Míková předpovídá počasí v České televizi už 24 let, předtím několik roků dělala totéž na kanálu OK3. V rozhovoru připomíná technologický vývoj od éry ukazovátek a magnetických obláčků, srovnává předpovědní modely a mluví také o situaci před letošními Velikonocemi, kdy bylo velmi obtížné predikovat, jak vlastně bude. Přestože dnes je možné si předpovědi najít leckde na webu, podle ní má profesionální předpověď od zkušeného meteorologa stále nezastupitelné místo. Dokáže totiž korigovat slabiny, které modely mají – což demonstruje na příkladu Krkonoš. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.
65 let televize v Česku

Ručně vyráběla titulky, teď jejím perem píšou slavné postavy minulosti

Grafička Radka Vohlídalová nastoupila do tehdejší Československé televize v roce 1977, krátce po skončení střední umělecko-průmyslové školy. Na Kavčích horách působí už 41 let a, jak říká, od té doby se nezměnil snad jen obecný název její profese – grafik. Zatímco v 70. a 80. letech psala ručně úvodní a závěrečné titulky, dnes tvoří například dopisy do historických filmů, kde její rukou píšou slavné postavy minulosti. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.
65 let televize v Česku

Hajným ani komentátorem hokeje se nestal, už 12 let ale Petr Sojka ukazuje lidskou tvář metropole a unikátní příběhy

Redaktor Petr Sojka už dvanáct let ukazuje život v hlavním městě z trochu jiné perspektivy, než jakou pokrývá klasické regionální zpravodajství. Jeho magazín Z metropole rád nahlíží do historie a srovnává ji se současností, představuje unikátní příběhy lidí i staveb, diváky zve na méně známá či zapomenutá místa a do skrytých zákoutí města. V Sojkově pojetí navíc získává zpravodajství o Praze skutečně lidský rozměr – plný vzpomínek, sousedské pospolitosti a svébytných postav. Článek je součástí série materiálů, které web ČT24 připravil k 65. výročí začátku televizního vysílání v Československu.

Historie vysílání Československé a České televize

  • 1. května 1953 - začátek vysílání Československé televize
  • 1955 - výstavba nového televizního vysílače v Ostravě, vytvořeno první televizní studio na Moravě a ve Slezsku
  • 1961 - vzniká Televizní studio Brno
  • 1970 - dostavba první etapy budovy na Kavčích horách. Televizní vysílání se rozšiřuje o druhý program
  • 1973 - televize začíná vysílat barevně
  • 1992 - vzniká Česká televize; Československá televize zaniká k 31. 12. 1992
  • 2005 - začíná vysílat zpravodajská stanice ČT24
  • 2006 - start vysílání sportovního kanálu
  • 2013 - začínají vysílat kanály ČT :D a ČT Art

  • 2018 - spuštěn přechod na digitální terestrické vysílání v normě DVB-T2