Největší páráky a klektáky. Na Strakonicku ulovili rekordního divočáka

Česká republika zaznamenala nový rekord mysliveckých trofejí. Devítiletý divočák, kterého ulovili v oboře Sedlice na Strakonicku, měl největší vyčnívající špičáky (páráky a klektáky), jaké se kdy na českém území objevily.

Kapitálního kňoura s rekordními zbraněmi ulovil 12. srpna 2016 český střelec při standardním poplatkovém lovu. Za odstřel ve státní oboře Sedlice zaplatil téměř čtvrt milionu.

Letos v květnu jeho trofej ohodnotila v Lysé nad Labem mezinárodní komise expertů, která jí udělila 149 bodů. Dosavadní rekord 134,35 bodu držel kňour ulovený v sedlické oboře v únoru 2013. Rekordní trofeje podle mluvčí dokazují chovatelskou úspěšnost sedlické obory.

Trofejní páráky a klektáky z obory Sedlice
Zdroj: Lesy ČR/ČTK

„Populaci pravidelně oživujeme kusy dovezenými ze Slovenska, například z oblasti Sobrance nebo z obory Bieň. Úspěch však nepřináší jen genetika a odborná péče o zvěř, ale i dostatek času pro dozrání trofejové zvěře. To je u kňoura osm až deset let,“ komentoval opakovaný úspěch lesní správce Radovan Nůsek.

Sedlická obora má rozlohu 255 hektarů a její vznik se datuje již do 18. století. Obora je známá i chovem daňků a jelenů sika.