Dittrichova lékárna rozšířila muzeum v Kuksu

Kuks - České farmaceutické muzeum, které sídlí v Hospitalu Kuks na Trutnovsku, rozšířilo sbírku o takzvanou Dittrichovu lékárnu. Ta byla postavena roku 1821 v pražské Nerudově ulici v domě U Zlatého lva. Lidem sloužila do 50. let minulého století, poté se stala expozicí Národního muzea. Muzeum ale 5. ledna expozici na Malé Straně uzavřelo a přestěhovalo na východ Čech.

Mluvčí Národního muzea Radka Schusterová informovala, že ke stěhování došlo z důvodu neobnovení nájemní smlouvy. Příčinou jsou prý vysoké finanční požadavky. Hledání náhradních prostor dlouho netrvalo. Dittrichova lékárna je nově součástí Českého farmaceutického muzea v Kuksu, kterému Národní muzeum vybavení v biedermeierovském stylu půjčilo.

Kastelán Hospitalu Kuks Libor Švec sdělil, že jde o velký přínos pro východočeské muzeum. Dittrichova lékárna je na trase okruhu, který začíná prohlídkou na Kuksu původní barokní lékárny a končí obdobím socialismu. Národní muzeum na východ Čech přestěhovalo i další farmaceutické exponáty, jako například historický destilační přístroj.

Sbírku tvoří unikátní inventář

Ladislava Valášková z Českého farmaceutického muzea v Kuksu se nechala slyšet, že návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vidět vývoj lékárenství za posledních zhruba 250 let. Inventář tvoří řady nádob z čirého a hyalitového skla, ze slavkovského porcelánu a ze soustruženého dřeva. Původní interiér byl doplněn i předměty z dalších zaniklých farmaceutických zařízení. Jsou tu tak například láhve na pijavice nebo stříkačky pro aplikaci klystýru a další, velmi dobře dochované předměty z řádových lékáren kapucínů, cisterciáků a milosrdných bratří.

Historicky cenné vybavení pochází ze začátku devatenáctého století, kdy nejstarší hradčanskou lékárnu koupil Vincenc Dittrich. Vedl ji až do roku 1845, kdy ji převzal jeho syn Josef, zakládající člen Farmaceutické společnosti v Praze a dalších domácích i zahraničních vědeckých a kulturních institucí. Do třicátých let minulého století se o historické vybavení staral další majitel František Grim, jehož rod vlastnil lékárnu do padesátých let.

ČFM navazuje na snahy zřídit stálé farmaceutické muzeum

České farmaceutické muzeum vzniklo v roce 1994 jako středisko Farmaceutické fakulty v Hradci Králové pražské Univerzity Karlovy. Převzalo historickou sbírku muzeálií, knihovnu a archiv z Oddělení dějin farmacie Katedry sociální a klinické farmacie s úkolem vybudovat v Hospitalu Kuks muzejní expozici farmaceutické profese a farmaceutické muzeologické pracoviště. To by mělo sloužit i vědecké práci v dějinách farmacie, zvláště též potřebám diplomantů a doktorandů.

Budování stálého farmaceutického muzea je úkol starý již více než sto let. Dařilo se zřídit lékárnická muzea např. při Ústavu farmakologie a farmakognosie Lékařské fakulty UK (1946-1950), nebo při Lékárenské službě hl. m. Prahy (1959-1972), ale vždy jen na omezenou dobu. České farmaceutické muzeum na tyto snahy navazuje i proto, že zdědilo části sbírek těchto muzeí.

Veřejnosti se Dittrichova lékárna v Hospitalu Kuks poprvé otevře 4. dubna.