Pražská zoo pošle do Mongolska další koně Převalského

Praha – Pražská zoo v červnu příštího roku vypraví do Mongolska další koně Převalského. Posílí tak čtyřčlenné stádo, které zahrada s pomocí armády do země přepravila letos. Česká republika se už delší dobu snaží do mongolské stepi vrátit původní obyvatele, kterým by jinak hrozilo vyhynutí. Aby bylo možné do volné přírody vypustit víc těchto vzácných koní, rozhodlo se vedení zahrady obnovit chov koní Převalského v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

Zatím ještě není jasné, kteří koně přesně do Asie odletí. Momentálně chovatelé vhodné kusy hledají v pražské zoo, ve Slatiňanech a hlavně v chovné stanici v Dolním Dobřejově. „Nějaké tipy už máme, ale v tuto chvíli bych nechtěl předjímat a jmenovat,“ uvedl zoologický náměstek zoo Jaroslav Šimek s tím, že v přípravě na odjezd bude koní více.

Tentokrát vzácná zvířata pojedou do mongolského národního parku Gobi B, kde je výskyt divokých koní největší. Po kruté zimě jich tady ale také hodně zahynulo. Proto je nutné do oblasti převézt skutečně silné kusy. „Vybrané zvíře musí být v dobrém zdravotním stavu a v minulosti nesmělo prodělat žádné zranění,“ jmenoval Šimek kritéria pro výběr.

Pražským klisnám se v Chomyn Talu daří, už mají nové nápadníky

Pracovníci Zoo Praha se před několika dny vrátili z mongolské rezervace Chomyn Tal, kde zkontrolovali, jak se má po čtyřech měsících strávených v aklimatizačním výběhu trojice samic Kordula, Lima a Cassovia a hřebec Matyáš.

S pomocí české armády zahrada do Mongolska tyto koně přepravila v červnu. Nyní jsou zvířata ve skvělé kondici a mají podle Bobka dobré předpoklady pro přežití tuhé zimy. Matyáš je v samostatném výběhu a ještě na podzim bude vypuštěn do volné přírody. I nadále ale bude mít možnost se do ohrady s lidskou péčí vrátit.

Kůň Převalského
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

„Klisny stráví zimu v aklimatizačním prostoru, kam za nimi v srpnu přeskočil starý a zkušený samec Bo, celým jménem Born To Be Wild,“ popsal životní poměry klisen Bobek. Mongolští samci prý mají o ně zájem. Dřív, než se k nim do ohrady dostal Bo, vystrnadil z ní stejným způsobem Matyáše starší místní hřebec. Pak prý byl rád, že mu otevřeli vrata, aby se mohl klidit před Boem.

Adoptujte zvíře - pražská zoo rozjíždí kampaň

Pražská zoologická zahrada spouští již tradičně před koncem roku v ulicích Prahy kampaň „Adoptujte zvíře“ nabízející dárcům k adopci méně oblíbená zvířata. Na stovce billboardů a padesátce osvětlených ploch se tak v následujících dvou měsících objeví zástupci letošních sirotků – antilopa sitatunga, dracéna guyanská, ibis rudý a lemur bělohlavý.

Zhruba každý sedmý živočišný druh žijící v pražské zoologické zahradě nemá dojednaného sponzora či adoptivní rodinu na příští rok. Minulý rok se akce vydařila, zoo vybrala 3,3 milionu korun.

Souběžně s péčí o zvířata se zahrada dál věnuje rozvojové pomoci v Mongolsku. V parku Gobi B spolupracuje s rangery, staví pro ně dva domky s garáží a seníkem. Ještě před zimou tam bude instalována také nová anténa, která zlepší spojení ochránců stád se základnou. Pro potřeby zaměstnanců parku Zoo Praha koupila také dva vozy. Do konce roku vybaví základními lékařskými potřebami jednu vesnickou nemocnici.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před čtyřiceti lety. Přežil pouze v lidské péči, Zoo Praha na tom má velký podíl, od roku 1959 vede i celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Zvířata dovážená z Prahy oživí nejmenší ze tří populací koně Převalského v Mongolsku. Stádo žijící v rezervaci Chomyn Tal čítá jen 24 jedinců, z nichž pět se narodilo tam. Zbytek dopravili do Mongolska Francouzi před šesti lety.