Buď jak Budějčák, radí turistům nová mapa

České Budějovice – Informace pro mladé cestovatele s nízkým rozpočtem nabízí mapy a informační centra USE-IT. Na rozdíl od klasických turistických průvodců tyto mapy tvoří místní, kteří nabízí alternativní pohled na památky a zajímavá místa. Mapy jsou nekomerční, zdarma a snaží se být aktuální. Dnes se křtí mapa USE-IT Českých Budějovic a Českého Krumlova.

Mapy USE-IT nemyslí jen na turistický ruch. Umožňují mladým cestovatelům vymanit se z turistické bubliny, setkat se s místními mladými a aktivně objevovat opravdové město. Informace v mapách jsou hlavně praktické. Týkají se ubytování, stravování, kam za odpočinkem, za kulturou a za večerní zábavou. „Snažíme se doporučovat komplexní aktivity, jak denní, tak večerní,“ řekla koordinátorka Kamila Kačmáčková. 

Organizátorky tvrdí, že zpětná vazba je veskrze pozitivní. „Jsme mladí, bez zkušeností. Byli jsme ale uživateli map v jiných městech, tak víme, co lidi chtějí, potřebují a hledají,“ řekla Kačmáčková, která letos navštívila Rotterdam, kde mapa je, a v Amsterodam, kde mapa není. Rozdíl byl podle ní obrovský. „V Amsterodamu člověk často skončí v drahé hospodě, ale kdyby šel o kus dál, narazí na dobrý místní podnik, který ovšem jako turista nenajde, protože je zapadlý. Mapy vás zavedou někam, kde můžete potkat stejné lidi, jako jste vy,“ uvedla. 

Mapa Českých Budějovic a Krumlova je na jednom papíru ze dvou stran. Specifickou částí jsou tipy, jak se chovat, aby člověk vypadal jako místní.

BUĎ JAK BUDĚJČÁK

Používej správný zkratky! Pokud bys měl pořád říkat České Budějovice, asi by tě z toho kleplo. Ale dej si bacha, existuje jen jedna možnost – Budějce. Zapomeň na Budějice a nesnaž se nás naštvat Budějkama – to říkaj jen děsný Pražáci.

Máš vokno? Kdykoliv si nemůžeš vybavit, co jsi dělal včera v noci, bude to stoprocentně vědět někdo jinej. Zeptej se prvního člověka, kterého potkáš, a buď on, nebo jeho kámoš ti řeknou, cos vyváděl. Bydlíme sice v krajským stotisícovým městě, ale je to tu spíš trochu jako na vesnici. A máme to tak rádi.

Město má dvě tváře – krásný centrum, kterým se chlubíme, kde paříme a nakupujeme, a pak sídliště všude kolem, na kterým spíme. Překvapivě dost z nás pochází z Máje – čtvrti, kde žije i početnější romská populace (vysvětlovat, jak to tu chodí, asi není potřeba). Po kalbě se k nám připoj na cestě domů a dej si poslední drink v klasickým nonstopu ztraceným někde mezi paneláky.

Ukázka z www.use-it.cz

USE-IT: Pro cestovatele, kteří chtějí poznat město naplno (zdroj: ČT24)

Počátek projektu spadá do éry hippie, do roku 1968 do Kodaně, kam přijela spousta mladých a všichni se potulovali a spali po městě. „Tehdy město vydalo noviny s tipy, například kde se můžou mladí nechat odblešit,“ řekla mluvčí projektu Julie Dürrová. 

V roce 1985 se v Bruselu objevila nová publikace USE-IT. Byl představen koncept „chatter-bus“ nebo jinak taky „setkej se s místními“. Do Bruselského centra v poslední době stále častěji přicházejí lidé s tím, že chtějí založit vlastní USE-IT. Poptávka zjevně stoupá a USE-IT mapa se stává fenoménem. Zapojila se například i Varšava, Drážďany, Turín, Porto, Cork, Cordoba. Aktuální stav map sledujte ZDE.

V Česku mají USE-IT mapy už čtyři města. Jako první vznikla mapa Prahy, která se do projektu zapojila v roce 2011 a letos vydává již třetí edici. Pak se připojila Ostrava, následovalo Brno a České Budějovice s Českým Krumlovem. „Mapy dělají místní mladí lidé, kteří mají všechny tipy odzkoušené. Budějice mají specifickou věc – je tam ikona hladového okna, takže turisté vědí, kde si můžou v noci koupit hamburger, když jdou z noční akce,“ popsala Dürrová.

Mapy vychází primárně v angličtině, Český Krumlov a Budějovice vyšly i v češtině.

Mapa Českých Budějovic a Českého Krumlova v češtině je ke stažení ZDE.