Chladné a deštivé jaro vystřídá teplé léto

Česko letos zažilo zřejmě nejstudenější jaro za posledních třicet let, tak chladno u nás nebylo od roku 1987. Pod dlouhodobým průměrem byly dokonce všechny tři jarní měsíce, březen, duben i květen.

Podle odchylek od měsíčního průměru to vypadá, že relativně nejstudenější z jarních měsíců bude právě končící květen, který zimou překonal i ten loňský. Za posledních 60 let byl pátý měsíc roku chladnější jen jednou, a to v roce 1991. Když to srovnáme s historicky nejteplejším květnem 2018, je rozdíl v průměrné teplotě 6,5 stupně Celsia.

Druhý nejchladnější květen
Zdroj: ČT24

Kdybyste si to chtěli představit v maximálních teplotách, byly před dvěma roky téměř denně o 10 stupňů vyšší než letos. Přitom už příští úterý začíná meteorologické léto. A teprve pak se dočkáme pomalého oteplování.

Nejnovější výhled ukazuje, že do pondělí se budou odpolední teploty držet do 17 až 18 °C. Nejvíc přeháněk bude v pátek a v sobotu, od neděle jich začne ubývat. Z víkendu by tedy měla být slunečnější neděle než sobota.

Ani příští týden se ale neobejde úplně bez dešťových kapek. A může dojít i na bouřky. Teploty ovšem začnou stoupat. Opravdu letní dny s teplotami 25 °C a víc nás zřejmě čekají v prvním červnovém víkendu.

Červen
Zdroj: NOAA


Vypadá to, že ani červen nebude v Česku celkově příliš horký, měsíční předpověď ukazuje, že by měl být teplotně celkem normální, některé zdroje naznačují i slabě pod průměrem. Maxima ovšem zhruba od poloviny příštího týdne budou nad 20 °C a po většinu dnů v měsíci by taková měla zůstat. Ranní mrazy už kromě mrazových horských kotlin nehrozí.

Červenec
Zdroj: NOAA

Teplotně normální by měl být podle dlouhodobých výhledů i červenec. Srpen se pak jeví teplejší, než je průměr. Z hlediska srážek v modelech nepanuje jednota, ale víc se jich kloní k možnosti, že i přes občasné přeháňky nebo bouřky bude léto spíš sušší.

Srpen
Zdroj: NOAA