Český seriál o kyberšikaně #martyisdead vyhrál mezinárodní cenu Emmy

Události v kultuře: Český seriál #martyisdead vyhrál Emmy (zdroj: ČT24)

Historický úspěch si připsala tuzemská seriálová tvorba. Mezinárodní akademie televizních umění a věd vyhlásila český internetový seriál #martyisdead (Marty je mrtvý) za vítěze mezinárodní ceny Emmy v kategorii krátkých seriálů. Thriller o kyberšikaně z dílny Mall.TV a společnosti Bionaut je historicky prvním českým seriálem, který takzvaného televizního Oscara získal.

Předávání International Emmy Awards se letos kvůli pandemii koronaviru odehrálo on-line. Slavnostním ceremoniálem prováděl herec Richard Kind. Tvůrci seriálu #martyisdead sledovali vyhlášení cen živě z pražského kina Přítomnost. 

#martyisdead vznikal ve spolupráci s odborníky na internetovou bezpečnost. V osmi dvanáctiminutových epizodách vypráví o otci (Jan Grundman), který se na vlastní pěst pustí do vyšetřování smrti svého patnáctiletého syna Martina (Jakub Nemčok). Když se přihlásí na jeho Facebook, zjistí, že si mladík delší dobu psal s neznámým člověkem skrytým za profilem „pohledné dívky“, který ho vydíral.

Seriál měl premiéru už loni v říjnu, předtím slavil vítězství na brněnském soutěžním festivalu Serial Killer.

V kategorii krátkometrážních sérií se o cenu ucházely také vertikálně natáčený australský Content (Obsah), druhá série singapurského People Like Us (Lidé jako my) a argentinský One Thousand Hands for Argentina (Tisíc rukou pro Argentinu).

V současnosti se připravuje pokračování seriálu, které by se pod názvem #annaismissing (Anna se pohřešuje) mělo objevit na internetové televzi Mall.TV v květnu 2021.

Bodující Netflix

První Emmy v životě si odnesla držitelka dvou Oscarů Glenda Jacksonová za hlavní roli v Elizabeth is Missing. Ztvárnila osmdesátnici s demencí, která rozkrývá tajemnou vraždu. 

Nejlepší mužský herecký výkon podle poroty předvedl třináctiletý Billy Barratt v roli chlapce souzeného jako dospělý v Responsible Child. Toto dílo se také stalo nejlepší minisérií.

Ceny za nejlepší seriály získal Netflix. V kategorii drama bodoval Dehli Crime a mezi komediemi Nobody's Looking (Nikdo to nevidí). Mezi dokumenty porotu nejvíc zaujal snímek For Sama (Pro Samu) o syrské válce.

Neobvyklá byla letos mezinárodní cena Emmy – čestné ocenění (International Emmy Founders Award). Získal ji guvernér státu New York Andrew Cuomo za každodenní televizní oznámení k vývoji pandemie. Porota uvedla jeho „mistrovské využití televize pro informování a uklidňování lidí“.