Klip týdne: Pod hřbitovem vzpomínek Ozzyho Osbourna

Tento týden představil svou novinku Ozzy Osbourne. Ve videoklipu ke skladbě Under the Graveyard se metalový matador vrací ve vzpomínkách do své problematické minulosti a poodhaluje tak kus ze svého pestrého soukromého života.

Poloautobiografické video bylo natočeno v Los Angeles a hlavní roli v něm ztvárnili Jack Kilmer jako Ozzy Osbourne a jeho ženu Sharon si střihla skvělá Jessica Barden, známá například díky roli Alyssy ve veleúspěšném seriálu z dílny Netflixu The End of the F***ing World. Děj se odehrává na konci sedmdesátých let, v rané části Ozzyho sólové kariéry. Klip ukazuje temnou část jeho života a jak pomocná ruka a láska mohou všechno změnit.

Pokud jde o klip samotný, zpěvák Black Sabbath se znovu spojil s uznávaným filmovým a hudebním režisérem a scenáristou Jonasem Åkerlundem, se kterým spolupracoval již na videích ke skladbám Let Me Hear You Scream a Gets Me Through.

„Pro Under the Graveyard Jonas rozvinul příběh do minifilmu,“ přibližuje Ozzy. „Ale abych byl upřímný, je pro mě těžké se na to dívat, protože mě to zavede zpět do některých nejtemnějších období v mém životě. Naštěstí mě Sharon přišla zachránit. Věřila ve mě. Bylo to poprvé, kdy tam byla, a její plná podpora mě dostala zpátky. Rozhodně to ale nebylo naposledy, “ říká zpěvák o své ženě, v níž má bezesporu neskutečnou oporu.  

Letos v říjnu Ozzy po řadě zdravotních problémů znovu odložil své evropské turné, přičemž veškeré své plány na rok 2019 zrušil již začátkem tohoto roku, kdy se zotavoval z chirurgického zákroku. Evropská část No More Tours 2 byla přeplánována na příští rok a těšit se na něj můžete i 13. 11. v pražské O2 areně. 

„Nemůžu se dočkat, až znova pohnu zadkem, ale musíte být trochu trpělivější. Chci být na sto procent připraven vyrazit, pořádně to na vás rozbalit a vystřelit vás z bot. Neodcházím do důchodu, pořád koncertuju a také je tu nové album,“ říká nestárnoucí několikanásobný držitel ceny Grammy.

Ozzy Osbourne (narozený jako John Michael Osbourne, 3. prosince 1948 Aston, Birmingham) je zpěvák britské heavymetalové skupiny Black Sabbath, kterou tvořili Ozzy, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. Od 80. let 20. století vystupuje sólově a je komerčně ještě úspěšnější než ve skupině Black Sabbath. Je jedním z nejznámějších, ale také nejkontroverznějších rockových zpěváků současnosti.

Spolu se svou druhou ženou Sharon každoročně organizuje metalový festival Ozzfest. Má pět dětí – Jessicu (1972), Louise (1975), Aimee (1983), Kelly (1984) a Jacka (1985).

BLACK SABBATH
V roce 1970 vydala skupina Black Sabbath eponymní album, které se ještě ten samý rok dočkalo platinové desky. S Black Sabbath vydal celkem 10 nahrávek, kterých se dodnes po celém světě prodalo přes 100 milionů kusů. Black Sabbath podnikli několik celosvětových turné. V roce 1974 vystoupili na California Jam před 250 000 fanoušky.

SÓLOVÁ DRÁHA
V roce 1979 zahájil sólovou dráhu. V roce 1981 vydal své první sólové album Blizzard of Ozz, jež brzy dosáhlo čtyřnásobné platinové desky. Během osmdesátých let vydal sedm alb, přičemž každého z nich se prodalo přes 2 miliony kusů. Na sólové dráze celkem prodal přes 70 milionů svých desek. V roce 1983 koncertoval na pódiu US Festivalu před 250 000 lidmi. V roce 1985 vystoupil na legendárním benefičním koncertě Live Aid. V roce 1989 vystoupil na Moskevském mírovém festivalu. Byl to první velký rockový koncert západní hvězdy na území tehdejšího SSSR.

Během devadesátých let vydal pět alb. Každé z nich se stalo multiplatinovým a koncertoval po celém světě. V roce 1993 získal Grammy v kategorii „Best Metal Performance“ za „I Don‘t Want to Change the World“.

OZZFEST A OSBOURNOVI
V roce 1996 založili společně se Sharon, svou ženou a manažerkou v jedné osobě, Ozzfest, první národní hudební festival věnovaný hard rocku, který měl hledat a představovat nové talenty. Jeho vystoupení na tomto festivalu navštívilo 1,4 milionu lidí. Ozzfest se koná vždy jednou ročně. Část zisku z Ozzfestu putuje na nejrůznější charitativní účely, mj. na Lifebeat.

V roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na pověstném hollywoodském chodníku slávy. V roce 2000 obdržel další Grammy v kategorii Best Metal Performance (tentokrát jako člen znovu sjednocených Black Sabbath) za skladbu „Iron Man“. Osbournovi byli hlavními protagonisty reality show The Osbournes, kterou vysílala hudební stanice MTV.

Zdroj: Wikipedia

Ozzy Osbourne
Zdroj: ČT24/Strány Ozzyho Osbournea