Klip týdne: Korpiklaani v novém videu mrznou na kost

Finští folkmetalisté Korpiklaani přišli s další novinkou. Balada nese název Harmaja, pochází z jejich připravovaného alba Kulkija, jež vyjde na začátku září, a hlavní protagonisté při ní mrzli v ledové vodě.

Nové video je dílem režiséra Ville Lipiäinena, který dříve spolupracoval například s Nightwish nebo Powerwolf. Celé bylo natočeno v bazénu Výcvikového střediska pro námořní bezpečnost v Lohji. Frontman Jonne Järvelä k jeho natáčení poznamenal, že voda byla tak ledová, že ani časté návštěvy sauny nezabránily tomu, aby nebyl promrzlý na kost, a že bylo velmi obtížné držet hlavu nad hladinou, pamatovat si text a zpívat a současně se snažit nevypadat, že umírá na podchlazení. Ale podle něj se Lipiäinenenovi podařilo vystihnout přesně tu správnou atmosféru.

Ke skladbě samotné pak uvádí: „Harmaja je neobvyklá skladba s pomalým tempem a emocionální silou. Píseň je o touze a nám se podařilo naplnit ji silnou emocionální atmosférou.“ Při jejím skládání použil klasickou akustickou kytaru, kterou si koupil, a základní verzi pak poslal textaři Tuomasi Keskimäkimu. Text odkazuje na známou báseň Sylvian joululaulu od Zachrise Topeliuse.

S celkem 14 skladbami a celkovým časem přes sedmdesát minut bude Kulkija dosud nejdelším albem skupiny. Podle akordeonisty Samiho Perttuly nebude jen sbírkou písní, ale samostatným uceleným  dílem s jedinečnou atmosférou. Jeho vydání je ohlášeno na 7. září.

Korpiklaani (finsky divoký klan) je finská folkmetalová skupina z Lahti založená v roce 1993 pod jménem Shaman. Zakladatelem kapely byl zpěvák a kytarista Jonne Järvelä. Do roku 2003 hrála kapela písně se sámskými texty, zatímco od této doby (kdy byl název změněn na „Korpiklaani“ pro odlišení od brazilské kapely Shaaman) jsou texty psány anglicky a finsky. Hlavními tématy písní jsou finská a laponská příroda, mýty Finů a Sámů a pro Finsko typický alkohol. Především v éře Shaman, ale i nyní užívá občas Järvelä jako jeden ze stylů zpěvu také sámský joik.

Diskografie: 
Spirit of the Forest (2003)
Voice of Wilderness (2005)
Tales Along This Road (2006)
Tervaskanto (2007)
Korven Kuningas (2008)
Karkelo (2009)
Ukon Wacka (2011)
Manala (2012)
Noita (2015)
Kulkija (2018)

Členové: 
Jonne Järvelä – zpěv, kytary a niněra
Cane (vl. jm. Kalle Savijärvi) – kytary
Jarkko Aaltonen – baskytara
Tuomas Rounakari – housle, dechové nástroje
Matson (vl. jm. Matti Johansson) – bicí
Sami Perttula – akordeon

Zdroj: Wikipedia

Korpiklaani
Zdroj: ČT24/FB Korpiklaani