Umění nad zlato. Festival Zlatá Praha zve na Plachetku i StarDance

Upoutávka: Zlatá Praha 2017 (zdroj: ČT24)

To nejlepší, co se ve světě za poslední rok natočilo o hudbě, tanci a divadle, představí opět festival Zlatá Praha. Čtyřiapadesátý ročník začíná 27. září večerem s barytonistou Adamem Plachetkou a jeho přáteli. Doprovodné akce zahrnují na padesát vystoupení a workshopů. Přehlídku, jejímž hlavním stanovištěm je Nová scéna Národního divadla, pořádá Česká televize. Program potrvá do 30. září. V rozhovoru jej blíže představil Tomáš Motl, ředitel festivalu a výkonný ředitel ČT art, která ze Zlaté Prahy odvysílá tři přímé přenosy.

Na co se mohou návštěvníci letošního ročníku těšit?

Podle toho, co očekávají a na co mají chuť. Ti, kteří chtějí vidět opravdu to nejlepší, co se za poslední rok v Evropě a ve světě natočilo, mají možnost vidět na festivalu všechny soutěžní filmy. Lidé, kteří chtějí prožít doprovodný program v hledišti Nové scény, mohou přijít na spoustu zajímavých večerů. Připraveny jsou televizní předpremiéry portrétů Štefana Margity nebo Petra Zusky, úvodní večer s Adamem Plachetkou, ale máme i spoustu doprovodných akcí. Drtivá většina jich je zdarma. 

Součástí Zlaté Prahy je i Zlatý den. O co jde? 

Zlatý den je jednou z tradičních akcí, konat se bude v sobotu 30. září. Celá piazzetta Národního divadla se promění ve velkou taneční a hudební scénu, budou zde například workshopy, v nichž budou vyučovat členové baletu Národního divadla. Lidé se můžou naučit třeba bojovný tanec haka nebo bollywoodský tanec. A kdo bude chtít prožít den s hvězdami StarDance, tak může přijít už ve čtvrtek 28. září také na piazzettu Národního divadla.

Koho mohou lidé ze známých osobností ještě vidět kromě hvězd StarDance?

Čekají je už zmíněná setkání s Petrem Zuskou, Štefanem Margitou, Adamem Plachetkou. Ale i doprovodné projekce jsou většinou koncipované tak, aby se jich účastnili tvůrci a lidé, o nichž ty filmy jsou. Takže pokud budeme promítat například portrét Soni Červené, tak u toho bude jak Soňa Červená, tak režisérka Olga Sommerová. Na festivalu se objeví i Zuzana Růžičková nebo Dagmar Pecková.

Tomáš Motl a Adam Plachetka zvou na Zlatou Prahu (zdroj: ČT24)

Přináší letošní ročník něco nového?

Rok od roku se rozšiřujeme, chceme nabídnout lidem co nejvíce zajímavých míst a aktivit. Poprvé v historii budou projekce v Themosu, v budově hned vedle Nové scény, s doprovodným programem se přesouváme i na Střelecký ostrov, který je vyhrazen alternativním pohybovým aktivitám. Poprvé v historii Zlaté Prahy budeme na závěrečném ceremoniálu udělovat cenu za celoživotní výkon. Dostane ji pěvkyně Gabriela Beňačková a také britský režisér Brian Large, režisér s dvěma cenami Emmy, který dělal mnoho let v BBC. Například poprvé zaznamenal koncert Tří tenorů a léta režíroval novoroční koncerty Vídeňských filharmoniků. Cenu bude udělovat EBU, tedy Evropská vysílací unie, což je další důkaz toho, že Zlatá Praha má prestiž ve světě.  

  • Adam Plachetka a jeho hosté – zahajovací večer Zlaté Prahy (27. 9. ve 20:20, živě)
  • Juliette (Snář) – přenos opery Bohuslava Martinů z Národního divadla (29. 9. ve 20:20, živě)
  • 54. MTF Zlatá Praha – slavnostní předávání cen (30. 9. ve 20:20, živě)
  • Vítězný pořad MTF Zlatá Praha 2017 (30. 9. ve 21:50)
  • Vítězné snímky z loňského roku:
    - Zázrak z Goza - Český křišťál v kategorii Dokument (24. 9. ve 20:20)
    - Seiji Ozawa: Živoucí duch hudby - Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin (24. 9. ve 21:15)
    - Symetrie - Český křišťál v kategorii Performing Arts (27. 9. ve 23:00)