Zemřel herec František Peterka, pohádkový Krakonoš

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Poslední dny dožíval v hospicu v Liberci. Informaci přinesla televize Prima. Do povědomí veřejnosti vstoupil hlavně jako Krakonoš z večerníčku. Hrál také v řadě filmů ze 70. a počátku 80. let, mimo jiné v populárních komediích Zítra to roztočíme, drahoušku nebo v Jáchyme, hoď ho do stroje! České televize na prvním programu odvysílá v sobotu 26. listopadu od 15:45 jeho portrét z cyklu Neobyčejné životy.

František Peterka, absolvent oboru herectví na pražské konzervatoři, si své herecké začátky odbyl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Odtud posléze přešel do libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde vytvořil kolem 250 rolí. Není bez zajímavosti, že Peterka k divadlu původně příliš nechtěl, před hereckou dráhou dával přednost kariéře závodního vzpěrače.

Ve filmech se Peterka začal objevovat už v padesátých letech. Nejvíce se ale proslavil ve snímcích, které vznikly o dvě dekády později. Urostlého herce si diváci oblíbili díky komedii Zítra to roztočíme, drahoušku, kde si po boku Ivy Janžurové zahrál jednu z hlavních rolí. Peterkův komediální talent se záhy uplatnil v dalších veselohrách jako Co je doma, to se počítá, pánové a nebo Příště budeme chytřejší, staroušku!

Patrně nejslavnější rolí Františka Peterky je postava Krakonoše z oblíbeného večerníčku Krkonošská pohádka, který se začal natáčet na podzim 1974. Rozvážný a spravedlivý Krakonoš se stal téměř národním hrdinou, často citovaným dětmi, rodiči i pedagogy.

Překvapivě právě na natáčení Krkonošských pohádek nerad vzpomínal, protože se tehdy prý moc nevyspal. „Ze zkoušky v divadle jsem jel do Prahy na Barrandov, tam jsme točili do rána, a pak jsem se zas vracel do Liberce,“ popisoval svůj tehdejší život. Za týden naspal sotva pár hodin a ještě musel jako Krakonoš kouřit dýmku, přestože byl nekuřák. Párkrát se mi z toho točila hlava, vzpomínal pohádkový vládce hor.

František Peterka jako Krakonoš
Zdroj: ČT

V polovině osmdesátých let Peterka z obrazovek i kin zmizel. Výjimkou byl pouze rok 1992, kdy si zahrál jednu z vedlejších rolí ve filmu Karla Kachyni Kráva. Podzim hercova života poznamenala tragická událost z února 2001, kdy jej při procházce kolem liberecké přehrady srazila nepozorná řidička a prakticky mu rozdrtila jednu nohu. Herec posléze strávil několik let v nemocnici a prodělal na třicet operací.